Dubbel opstaptarief openbaar vervoer wordt afgeschaft | RondOm Vandaag regionaal nieuws voor Leeuwarden en omstreken
dinsdag 26 januari, 2021 02:57
Logo rondomvandaag.nl/leeuwarden
Het dubbele tarief, voor overstappen op een andere bus of trein tijdens dezelfde rit, wordt afgeschaft voor reizigers. Hier Mantgum in beeld: de stoptrein en de bushalte.
Het dubbele tarief, voor overstappen op een andere bus of trein tijdens dezelfde rit, wordt afgeschaft voor reizigers. Hier Mantgum in beeld: de stoptrein en de bushalte. (Foto: Johan Vogelzang)

Dubbel opstaptarief openbaar vervoer wordt afgeschaft

  Politiek

Bij het openbaar vervoer in Friesland en Groningen is per 1 januari dit jaar het dubbele opstaptarief verdwenen. Dat maakt overstappen op een andere bus of trein tijdens dezelfde reis goedkoper voor de reizigers. De provincies Fryslân en Groningen compenseren de busvervoerders voor dit financiële gebaar.


Provincie Fryslân meldt: “Het dubbel opstaptarief binnen het openbaar vervoer in Fryslân en Groningen is vanaf 1 januari 2021 verdwenen. Dit geldt voor alle overstappen binnen 35 minuten in het regionale bus- en treinvervoer van Arriva en Qbuzz. In overleg met vervoerder Arriva en OV-bureau Groningen Drenthe hebben provincies Groningen en Fryslân besloten het zogenoemde dubbel opstaptarief af te schaffen.”

Provincies willen openbaar vervoer toegankelijker maken

“Een ritprijs in het openbaar vervoer bestaat uit een vast opstaptarief en het kilometertarief voor de gereisde afstand. Eerder werd bij een overstap van trein op bus of bus op trein nogmaals het opstaptarief berekend. Dit dubbele opstaptarief verdwijnt. Dat past bij de gezamenlijke ambitie om reizen in het Noorden nog toegankelijker te maken. Voor overstappen van bus op bus en trein op trein is al langer geen dubbel opstaptarief meer.”

Dankzij de nieuwe treinconcessie 2020-2035 werd het mogelijk

De provincie vervolgt: “De nieuwe treinconcessie 2020-2035 maakte het afschaffen van het dubbele opstaptarief van bus op regionale trein mogelijk. Een overstap van trein op bus valt onder de busconcessie. Deze concessie loopt nog en afschaffen is daarom niet mogelijk. Om voor de reiziger het dubbele opstaptarief bij een overstap van regionale trein op bus toch te kunnen laten verdwijnen, hebben provincies Fryslân en Groningen besloten de busvervoerders hiervoor financieel te compenseren.”

Meer berichten