Afbeelding
Foto: Provincie Fryslân

Honderdtwintig natuurvriendelijke landbouwprojecten in de provincie

Politiek

Honderdtwintig natuurvriendelijke landbouwprojecten zijn er in Fryslân geïnventariseerd. De provincie maakte samen met Living Lab Natuurinclusieve Landbouw Fryslân (LLF) een inventarisatie en telde deze ruim 120 projecten.

Het doel van de lijst is om kennis op te doen en te delen om zo de natuur- en milieuvriendelijke landbouw te stimuleren. Met hulp van allerlei initiatiefnemers is in beeld gebracht waar met welke thema’s wordt geëxperimenteerd. Boeren en aanverwante bedrijven kunnen zo van elkaar leren. Gedeputeerde Klaas Fokkinga wil stimuleren dat Fryslân voorop blijft lopen in de agrarische sector. ,,Us lânbouw is tradysjoneel in wrâldwide koprinner. Yn de transysje nei de natuerynklusive omrinlânbou wolle en kinne wy ek wer koprinner wêze.’’ Een voorbeeld: Al bijna 1500 Friese boeren doen op 20.000 hectare aan agrarisch natuurbeheer. 

Goed voor natuur en goed voor agrariërs
De projecten op de lijst hebben te maken met bodemverbetering, beweiding, weidevogels, milieuvriendelijke stallenbouw, waterkwaliteit, verzilting, restproducten (kringlooplandbouw) en kennis en onderwijs. De lijst is te vinden op www.livinglabfryslan.frl/projecten. De provincie is beheerder van de lijst, in samenwerking met Living Lab Fryslân. Momenteel inventariseert de provincie in het kader van het programma biodiversiteitsherstel ook welke projecten er zijn rond dat thema. Diverse landbouwprojecten maken hiervan ook onderdeel uit.

Wat betekent natuurinclusieve landbouw?
De provincie stimuleert vooral natuurinclusieve landbouw. Dat is een economisch en ecologisch rendabel landbouwsysteem in evenwicht met natuur, landschap en leefomgeving. Het streven is: meer verdienmodellen en minder subsidies. Kijk voor een filmpje over natuurinclusieve landbouw hier: https://tinyurl.com/y544svxx

Beeld ter illustratie
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet Algemeen 1 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 5 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws gisteren
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Cultuur 18 apr, 08:00
Wethouder Hein de Haan haakt samen met Steven Jansen, algemeen directeur van aannemer Knipscheer B.V. het eerste brugdeel.
Laatste bruggen worden geplaatst voor Middelseefeart Politiek 17 apr, 18:00