Afbeelding
Foto: pixabay.com

Statenfracties ChristenUnie en CDA stellen vragen over extern salderen bij stikstofproblematiek

Politiek

De provincie Fryslân is al enige tijd in gesprek met alle betrokken sectoren om te komen tot een oplossing voor het stikstofprobleem. Bedrijven die stikstofruimte nodig hebben voor uitbreiding kunnen deze kopen van andere agrarische bedrijven. Ook wel extern salderen genoemd. Uit een bericht van het Interprovinciaal Overleg (IPO) vernemen de Statenfracties dat in een aantal provincies extern salderen mogelijk wordt medio september. 

Een risico van extern salderen kan zijn dat er economische activiteit verdwijnt uit het Noorden. Dat is iets wat ChristenUnie en CDA willen voorkomen. De beide Statenfracties willen weten hoe het extern salderen vorm krijgt in landbouwprovincie Fryslân. Hierover stellen zij schriftelijke vragen. 

“Het is opmerkelijk dat het college begin september geen nieuws te melden heeft over het extern salderen terwijl andere provincies hierover zorgvuldige afspraken hebben gemaakt met het Rijk”, zegt Statenlid Wiebo de Vries van de ChristenUnie. Hij is niet tevreden over de gang van zaken. Ook CDA Statenlid Anne Schelhaas is verrast: “Wij willen waarborgen hebben, zodat aankopen zoals onlangs door de provincie Brabant hier niet kunnen gebeuren”. 

De fracties willen weten welke specifieke afspraken provincies hebben gemaakt met het Rijk om zeker te stellen dat er stikstofruimte vrij komt om de natuur te herstellen. Ze horen graag hoe de provincie Fryslân dit denkt te waarborgen en hoe het overleg met alle sectoren verloop

Beeld ter illustratie
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet Algemeen 4 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 8 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Cultuur 18 apr, 08:00
Wethouder Hein de Haan haakt samen met Steven Jansen, algemeen directeur van aannemer Knipscheer B.V. het eerste brugdeel.
Laatste bruggen worden geplaatst voor Middelseefeart Politiek 17 apr, 18:00