Jochem is succesvol aangekomen bij Camping de Finne in Reahus.
Jochem is succesvol aangekomen bij Camping de Finne in Reahus. Foto: Rob Dijkstra

Jochem completeert monstertocht van 265 kilometer

Persoonlijke verhalen


FRIESLAND - Weilanden, versleten remmen, kiezelsteentjes: niets kan de 14-jarige Jochem Schoneveld uit Hardinxveld-Giessendam weerhouden om zijn monstertocht van 265 kilometer vol te maken. Een Elfstedentocht op ‘doodgewone’ skeelers: ga er maar aan staan. Jochem heeft het gewoon geflikt en daarmee meer dan 2500 euro opgehaald voor de Maag Lever Darm Stichting. En daar is hij ongelofelijk trots op. 

“Ik kan het nog bijna niet geloven dat ik het gehaald heb”, zegt de 14-jarige Jochem glunderend. Jochem is twee jaar geleden gediagnostiseerd met Colitis Ulcerosa, een darmaandoening waardoor hij veel last heeft van buikpijn en diarree. Om meer aandacht te vragen voor de ziekte en andere kinderen ook te inspireren om er over te praten, besluit hij om, samen met moeder Angela, de Elfstedentocht te skeeleren. 

Nationale bekendheid

De prachtige actie resulteert op slag in nationale bekendheid. Een interview bij de NOS, lokale kranten en de huis-aan-huis krant tot gevolg. Best een beetje spannend, maar het geeft de jonge Schoneveld kracht en motivatie om de tocht helemaal af te maken. Sterker nog, de bekendheid leidt tot vele aanmoedigingen en inspirerende berichten op Instagram. Zo kreeg hij een heel bijzonder bericht van een meisje met een hartaandoening. “Ze vertelde me dat ze al heel lang niet meer geskeelerd had vanwege haar aandoening, maar dat mijn skeelertocht haar geïnspireerd heeft om toch weer de skeelers aan te trekken. Een mooier compliment kun je natuurlijk niet krijgen”, vertelt Jochem trots. 

Eerste keer in Friesland

Het is voor Angela en Jochem de eerste keer dat ze in Friesland zijn, dus dat alleen is al een prachtig avontuur. “We hebben soms echt om de plaatsnamen gelachen, want dan stond het in het Fries erbij. Dat konden we allebei niet lezen”, lacht Jochem. “Ook gaf de navigatie soms een route aan die niet goed klopte en zo stonden we ineens in een weiland. We hebben echt van alles meegemaakt.”

Een beker als beloning

Jochem heeft voor zijn prestatie een prachtige beker gekregen en de tent op verblijfplaats Camping de Finne in Reahus zit onder de slingers. In zijn laatste blog kijkt hij terug op de bijzondere reis: 

“Terugkijkend op de Elfstedentocht ben ik zeer onder de indruk van de hoeveelheid geld die binnen is gekomen en nog steeds binnenkomt. Het meest bijzondere aan deze actie voor mij is dat ik las dat andere kinderen mij als voorbeeld zien. Dit vind ik wel heel gek en bijzonder. Ik zie mijzelf niet als een voorbeeld. Ik wil iedereen nog een keer bedanken voor alle leuke en motiverende berichten en donaties. Ik wil mijn moeder en Anne extra bedanken! Zonder jullie had ik het niet gered. En natuurlijk was het super gezellig met elkaar.”

Afbeelding
Play-Offs verder uit zicht voor SC Cambuur, na nieuwe nederlaag tegen Jong Ajax Sport 6 uur geleden
Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 15 apr, 14:00
Afbeelding
De 'Vijf Mei Rede' door Friso Wielenga, een concert en poëzie! Evenement 15 apr, 12:00
Foto ter illustratie
Training Energieboswachter gestart - Friese jongeren doen mee! Algemeen 14 apr, 18:00
Afbeelding
Filmwerf sluit seizoen af met 'Oppenheimer' Cultuur 14 apr, 12:00
Afbeelding
Schoolvakantie? Voorlezen en Knutselen bij Bibliotheken Mar en Fean Cultuur 13 apr, 18:00
Afbeelding
Fries Verzetsmuseum voegt Wieke Bosch en Esmée van Eeghen toe aan verzetsmonument Cultuur 13 apr, 12:00
Beeld ter illustratie
Ongezond hard geluid rondom vliegbasis Leeuwarden door F-35 neemt toe Algemeen 13 apr, 09:00