Volgens Anneke is er nog te weinig waardering voor de zorg
Volgens Anneke is er nog te weinig waardering voor de zorg Foto: eigen foto

“Ik houd wel van een beetje drama”

Persoonlijke verhalen

Sinds 2006 organiseert de Respect Foundation de jaarlijkse nationale bewustwordingscampagne ‘De Week van Respect’. Wij van RondOm haken daarop in en zetten een mensen met een vitaal beroep in het zonnetje. Zoals SEH verpleegkundige Anneke Schra uit Drachten.

Gezien worden doet ieder mens goed, maar sommige mensen verdienen nét iets meer waardering juist voor wat ze voor de samenleving doen. Neem de verpleegkundige. Vorig jaar was er de landelijke staking met de vraag om meer loon en minder werkdruk. Velen van ons zullen het ter kennisgeving hebben aangenomen. Pas in maart tijdens de eerste corona-golf kwam het besef hoe belangrijk het zorgpersoneel is. Dat ze met risico voor eigen gezondheid alles geven om Nederland weer op te lappen. En natuurlijk was er respect en stond half Nederland op een dinsdagavond in maart minutenlang te klappen voor de helden van de zorg. Er werd zelfs een zorgbonus beloofd. Prachtig natuurlijk, maar waren deze toppers niet al lang onmisbaar?

Pleister plakken

“Je slaat daarmee de spijker op de kop”, zegt Anneke Schra verpleegkundige op de Spoedeisende Eerste Hulp in Leeuwarden. “Ik heb echter het idee dat veel mensen niet goed begrijpen wat ons werk precies inhoudt. Het is veel meer dan alleen een pleister plakken op een geschaafde knie. We worden continu bijgeschoold, moeten elke twee jaar examen doen en slaag je niet dan worden bepaalde bevoegdheden bij je weggenomen. We hebben elke dinsdag crisis resource management gespitst op trauma-opvang zodat we als team de klus goed kunnen klaren. En daarnaast kun je je als verpleegkundige ook nog eens specialiseren.” Zo is Anneke sinds een paar jaar forensisch verpleegkundige en werkt ze samen met zowel de politie als het Centrum Seksueel Geweld. Daarnaast krijgen ze op de Spoedeisende Hulp de meest gruwelijke dingen te zien. “Men moet niet vergeten wat wij allemaal op ons netvlies krijgen: dat is niet mals. En natuurlijk leer je daarmee omgaan, maar het is niet altijd eenvoudig. Het zou fijn als mensen daar wat meer bij stil staan. En dat zeg ik niet voor mezelf, maar voor iedereen die in de zorg werkt.”

Mondiger

Gek genoeg gebeurt dat nog steeds te weinig. “Tijdens de eerste golf was die waardering er zeker, maar nu zie je dat veel minder. In Leeuwarden zijn we gezegend en is er over het algemeen waardering voor wat we doen. Ook is er minder agressie dan elders in het land.” Maar ook hier merken ze dat de mensen mondiger en veeleisender worden. “Je moet van goeden huize komen om daar tegen bestand te zijn.” Covid maakt het werk op de eerste hulp ingewikkelder, maar ook uitdagender. “We zijn niet bang: er zijn talrijke andere besmettingen waar we mee te maken krijgen. Het grote verschil is dat dit nu in heel grote getale plaats vindt. Maar we weten wat we moeten doen en zetten er met z’n allen de schouders onder.”

Drama

En hoe pittig ook, Anneke doet het werk met plezier. “Wat ik zo mooi vind aan deze baan is dat het zo divers is. Je krijgt met jong en oud, uit alle lagen van de samenleving te maken. Daarnaast kom je in aanraking met elk specialisme uit het ziekenhuis. Je weet nooit wat de dag gaat brengen en dat vind ik heel fijn. Ik houd namelijk wel van een beetje drama.”

Tennisvereniging Leeuwarden hoopt dat oude tijden weer gaan herleven op het sportpark.
LTV De Bontekoe en TV De Molen gaan gezamenlijk verder als Tennisvereniging Leeuwarden Sport 1 uur geleden
Afbeelding
IJstijd in AquaZoo officieel geopend: "Mammoet word wakker!" Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 17 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 19 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 22 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws gisteren
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 28 mrt, 12:00