maandag 26 oktober, 2020 10:33
Logo rondomvandaag.nl/leeuwarden
Het leven lacht Barbara toe in haar Tiny House
Het leven lacht Barbara toe in haar Tiny House (Foto: Linda van der Heide)

“Ik voel me net een prinses in dit huis”

  Persoonlijke verhalen

Het is oktober woonmaand. De tijd om stil te staan bij hoe je woont. Niet alleen qua interieur, maar ook qua duurzaamheid van je woning. Er zijn talloze energiebesparende maatregelen die je in je huis kunt toepassen. Of je kunt kiezen voor een Tiny House zoals Barbara van Akkeren (44) uit Leeuwarden.


In 2018 is het mogelijk via loting één van de 10 kavels bemachtigen voor het buurtschap Techum. Barbara heeft interesse. Met een vast contract op zak, wil ze iets voor zichzelf kopen. Als single loopt ze echter tegen de beperkingen aan dat een ‘gewoon’ huis te duur is en ze liever niet in een flat wil wonen. Toch lijkt ze geen andere keuze te hebben, doordat ze uitgeloot is. Maar ze heeft geluk. Twee maanden later krijgt ze alsnog een kavel toegewezen. “Ik heb toen een paar traantjes gelaten van blijdschap”, erkent ze.

Vol vervoering vertelt ze over het traject dat al met al drie jaar in beslag neemt. Samen met goede vriendin Nynke van der Ploeg struinen ze websites af, maken ze plannen, bouwtekeningen en regelen ze de nodige vergunningen. Ook komt er hulp uit onverwachtse hoek. Op een bewonersvergadering ontmoet ze Robert Hoek, die zijn dochter helpt met het bouwen van haar Tiny House. Dankzij zijn hulp hoeft ze geen concessies te doen aan haar woonwensen.


Eigen beeld

Want vergis je niet, Barbara’s Tiny House is geen chaletje dat in een dag is neergezet. Het is in feite een microwoning op veertig meter vierkante grond. Voorzien van twee warmtepompen, een staalconstructie, zonnepanelen, drievoudig glas en infrarood vloerverwarming. Duurzaam en onderhoudsarm gebouwd met als streven nul op de meter.

Waar de meeste Tiny Houses een tweede woonlaag hebben, heeft Barbara daar heel bewust niet voor gekozen. “Ik wil graag alles gelijkvloers en niet op een zolder slapen met weinig ruimte om me heen.” En dus heeft ze een ruime slaapkamer waar haar tweepersoonsbed met gemak in past. De eveneens ruime badkamer oogt luxe doordat het naast een douchecabine ook een bad heeft. En ook de volwaardige hoekkeuken is niet iets wat je verwacht aan te treffen in een Tiny House. “Ik hou van ruimte om me heen: daar word ik rustig van.” Die rust zie je weerspiegelt in de inrichting. Veel wit en weinig prullaria. “Ik ben binnen twee uur verhuisd, inclusief een ritje naar de stort. Ik heb niet veel spullen nodig.”

De kavels zijn omgeven door een stukje bos, omringd door water, en zien uit over de weilanden. Elke bewoner heeft een meter onderhoudsstrook, de rest van het groen wordt door de gemeente onderhouden. Doordat de voorgevel van het huis iets naar binnen geplaatst is, is er een ruimer terras ontstaan waar Barbara vaak in haar hangmat te vinden is. “Ik woon hier nu sinds maart en kan het soms nog niet bevatten dat dit van mij is. Ik voel me net een prinses en wil hier de rest van mijn leven blijven wonen. Het is hier heerlijk rustig, ondank de vele aanloop. Ook van mensen die heel brutaal met de neuzen tegen het raam naar binnen staan te gluren. Maar ik snap het ergens wel. Ik zou ook nieuwsgierig zijn. Maar de filosofie van ‘kleiner wonen, ruimer leven’ klopt als een bus. Dit huis lacht me toe.”


Jolanda van Steinvoorn

Meer berichten