dinsdag 4 augustus, 2020 16:10
Logo rondomvandaag.nl/leeuwarden
Raynaud Ritsma op het podium met Vangrail
Raynaud Ritsma op het podium met Vangrail (Foto: Martijn van Dellen)

Raynaud Ritsma: zanger Vangrail, presentator en fotograaf

  Persoonlijke verhalen

Raynaud Ritsma is een multitalent en vooral zichzelf, doet ‘dingen’ die bij hem passen, waar hij een goed gevoel bij heeft. Dus is hij naast zanger van Vangrail, ook presentator bij Omrop Fryslân op televisie en internet én zeer verdienstelijk fotograaf. Hij ontwikkelt graag zijn talenten en vindt dat meer mensen dat ook best zouden mogen doen.

Vanwege corona viel een flinke inkomstenbron weg, Raynaud kon dat redelijk opvangen met zijn andere talenten. “Van Vangrail ineens onze 97 optredens van dit jaar geannuleerd, dat was wel even schrikken. Het moet uiteraard vanwege onze gezondheid, maar onze wereld stond wel op zijn kop.”

Bij Omrop Fryslân is hij online content gaan maken voor op Instagram en Youtube voor het nieuwe platform ‘Omrop Fryslân Tsjil’, waarmee hij interactieve moderne Friestalige ‘SchoolTV’ maakt. “Vloggen voor kinderen is fantastisch mooi. De wereld verandert steeds meer van televisie naar online, dus daar moet je als omroep ook in mee gaan. Ik krijg als maker meteen online reacties van de kinderen en dat is ook fantastisch. Ze zeggen meteen of ze iets mooi vinden of niet.”

“Met ‘Omrop Fryslân Tsjil’ bieden we bovendien een platform waarvan de ouders meteen weten dat hun kinderen naar iets goeds kijken. We maken het met een team en houden elkaar scherp. We hebben een app gemaakt waarmee je als kind die content krijgt te zien die bij jouw leeftijd past.” De content is volledig in het Fries en is leuk, grappig, interessant, aansprekend voor de kids en opvoedkundig verantwoord voor de ouders.

‘Iedereen heeft een talent en daar moet je iets mee doen’

Raynaud was eind vorig jaar al gestart met de serie ‘Ik bin PRO’ en een bijbehorende documentaire, twaalf afleveringen over Friese jongeren in het praktijkonderwijs wat zowel op Omrop Fryslân als nationaal op NPO2 is uitgezonden. Op 8 april was de laatste aflevering van de serie. “Dit programma was voor mij echt een eye-opener. Hoe ze daar met elkaar en hun talenten omgaan deed mij echt beseffen dat de termen ‘hoger onderwijs’ en ‘lager onderwijs’ verkeerd zijn. Iedereen heeft een talent en is ergens goed in.”

De termen hoog en laag, of goed en fout zijn niet van toepassing. De één is beter in timmeren en de ander beter in computers programmeren of in het leiden van een bedrijf. Je hebt elkaar nodig in de maatschappij, want ook een directeur kan niet zonder een loodgieter en een dokter niet zonder tuinman. Iedereen is gelijk. Bij Raynaud speelt zijn geloof daarin ook een rol.

“Kinderen in het praktijkonderwijs hebben vanwege het stempel van ‘lager onderwijs’ vaak geen goed zelfbeeld en daar word ik heel verdrietig van. Vanaf de basisschool worden ze vaak al gestigmatiseerd en dan kost het steeds meer moeite om die kinderen het vertrouwen in zichzelf terug te geven. Ze moeten weten dat ze er mogen zijn en dat er ook een plek voor hen is weggelegd en als zij hun talenten ontwikkelen, dat de wereld dan aan hun voeten ligt.”

“Je moet kinderen steunen en stimuleren, mijn ouders hebben dat gelukkig altijd gedaan.”

Zanger, presentator en fotograaf zijn ook van die beroepen waarvan sommige ouders zeggen: doe maar niet, je kunt beter accountant worden, dan heb je zekerheid. Maar de vraag is natuurlijk of het kind daar wel gelukkig van wordt. Raynaud heeft zichzelf mogen ontplooien en is er zijn ouders daar nog altijd dankbaar voor. 

De foto’s op zijn website zien er prachtig professioneel uit. Je ziet de passie, de precisie en het gevoel erin terug. Hij maakt zo nu en dan foto’s in opdracht en maakt ook veel eigen werk vanuit zijn eigen inspiratie. “Ik heb al jaren elke dag mijn camera bij me en maak dagelijks foto’s. Ik doe er niet altijd iets mee, maar zo blijf ik me wel ontwikkelen.”

Hij houdt van mooie momenten vastleggen, in de natuur en bij mensen. “Van mensen vind ik het mooi als ik ze zo kan portretteren zoals ze echt zijn. Dat is fantastisch om te doen. Met mijn vriendin ga ik in onze vrije tijd ook vaak op pad om te fotograferen, dan zoeken we van tevoren een fotolocatie uit.”

En Vangrail, de band waar hij bekend mee werd in Fryslân, hoe staat het daarmee? “We zijn momenteel druk bezig een show in elkaar te zetten waarbij we de anderhalve meter regel kunnen waarborgen. Een show met goede muziek en de energie die je van de band gewend bent, maar zonder dat de shirts van het publiek uitgaan en de zaal doorvliegen. Oftewel ietsiepietsie meer ingetogen maar toch met sfeer en energie.” Met het nieuwe concept , getiteld Route 66, komt Vangrail met een uitgeklede show naar de mensen toe. Een versnelling lager, maar zonder gas terug te nemen: 66 minuten onvervalste muziek.

Sowieso wil Raynaud met Vangrail iets meer richting theatervoorstellingen gaan, al zal de band de feesttenten en die uitgelaten sfeer ook nooit verlaten. “Als ik mijn hart volg wil ik meer naar de theaters toe. Noem het Vangrail XXL, vergelijkbaar met wat de Edwin Evers Band doet maar dan de helft goedkoper.”

Die Vangrail XXL-show hadden de bandleden van Vangrail al helemaal tot in de puntjes in elkaar gezet, bedacht, uitgewerkt, alles. “We hadden de show al acht keer verkocht en toen kwam ineens corona….. Balen. Maar we gaan er mee door en hopen er volgend jaar weer voorstellingen van te verkopen. Dit jaar 2020 is waarschijnlijk in het water gevallen, al weet je het natuurlijk nooit helemaal zeker.”

Primeurtje: Minecraft op syn Frysk!

“We zijn met een team van Omrop Fryslân Tsjil een online game aan het maken: een soort van Minecraft waarmee je live op Youtube kunt bouwen, van Eiffeltoren tot eigen bouwsel. Maar dan in het Fries! We zijn aan het testen geweest en de reacties van kinderen zijn fantastisch. Wanneer het officieel online gaat is nog niet zeker, maar dat het er gaat komen wel!”

Meer berichten