Afbeelding
Foto: Frieslandwonderland.nl

Experts vertellen zaterdag over pas ontdekte grafkelder

Historie

Forensische experts Hans Kemperman en Noud Schuuring zullen aanstaande zaterdag samen met de voormalig conservator van het Fries Museum Evert Kramer uitleg geven over de begin dit jaar ontdekte grafkelder in Jellum. In het dorpje tussen Leeuwarden en Sneek werd in februari dit jaar werd de grafkelder van Jonker Doctor Sicke van Dekema blootgelegd, evenals ook de grafzerk van de Jonker zijn vrouw, Helena van Tamminga.

De grafkelder is onder leiding van een forensisch expert geruimd. Na een eerste onderzoek zijn de stoffelijke resten, die de vijf eeuwen in deze vochtige ruimte hebben ‘overleefd’, uit de modderresten en de grotendeels vergane grafkisten gehaald.

Duidelijk is dat Sicke van Dekema en zijn vrouw in de grafkelder lagen, naast hun dochter Catharina en diens man Botte van Grovestins. De twee zeer ervaren forensische experts Hans Kemperman en Noud Schuuring zullen proberen vast te stellen aan wie de vier schedels en de stoffelijke resten kunnen worden gelinkt.

De twee experts zullen u meenemen op hun zoektocht. Ook zal de voormalig conservator van het Fries Museum, Evert Kramer, een toelichting geven over de achtergrond van de Jonker en Mammemastate, waar hij een groot deel van zijn leven heeft gewoond.

Ook kun je een kijkje nemen in de grafkelder en de grafzerk van Jonker Sicke van Dekema. Het verhaal van de experts begint zaterdag 4 juli vanaf 11.00 uur bij Eetcafe Jonker Sikke in Jellum. 

Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 14 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Cultuur 16 uur geleden
Wethouder Hein de Haan haakt samen met Steven Jansen, algemeen directeur van aannemer Knipscheer B.V. het eerste brugdeel.
Laatste bruggen worden geplaatst voor Middelseefeart Politiek 17 apr, 18:00
Afbeelding
Woning aan Uiterdijksterweg gesloten vanwege vondst hennepkwekerij 112-Nieuws 17 apr, 15:00
Afbeelding
Meer ruimte voor wandelen, fietsen en leefkwaliteit in de openbare ruimte Natuur 17 apr, 12:00
Afbeelding
Zwerfafval beloningsprogramma Schoon Belonen Leeuwarden van start Natuur 17 apr, 10:00