Sommige mensen voelen zich maanden niet fit na een infectie met corona
Sommige mensen voelen zich maanden niet fit na een infectie met corona Foto:

Maandenlang niet fit na corona; wat is Long Covid?

Gezondheid Corona nieuws

FRIESLAND - Ben jij besmet geweest met het coronavirus en voel jij je na een maand nog niet helemaal fit, dan kan het zijn dat je Long Covid hebt. Long Covid of het Chronisch Covid Syndroom is de spontane benaming voor mensen die langer dan een maand na besmetting nog last hebben van klachten. Er is nog veel onbekend over Long Covid. RondOm Vandaag zocht uit wat we inmiddels wel weten. 

Zo’n tien tot twintig procent van de covidpatiënten voelen zich na een maand nog niet helemaal fit. Heb jij dat ook, dan is het in de eerste plaats goed om te weten dat je niet de enige bent. Vijf procent van de coronapatiënten hebben zelfs langer dan drie maanden nog last van de besmetting. Symptomen van Long Covid zijn overigens anders dan de symptomen die bekend zijn van het coronavirus. In zekere zin lijkt Long Covid op het chronischevermoeidheidssyndroom. Mensen met Long Covid hebben last van extreme vermoeidheid, hoofdpijn, zijn snel buiten adem, voelen zich zwak en vergeten dingen snel. Daarnaast kan het ook zijn dat ze nog last hebben van kortademigheid en dat hun ruik- of proefvermogen nog steeds niet is teruggekomen. Vanzelfsprekend komen niet alle symptomen voor bij elke patiënt en sommige symptomen kunnen elkaar afwisselen of minder of juist erger worden. 

Er zijn overigens nog meer symptomen bekend van Long Covid, maar deze komen wel minder voor. Soms hebben mensen bijvoorbeeld last van langdurig hoesten, slapen ze minder of hebben ze spier- of gewrichtspijn. Sommigen geven ook aan keelpijn en slikproblemen te hebben en in sommige gevallen ontwikkelen mensen een vorm van diabetes of hoge bloeddruk. 

Wanneer kan je Long Covid oplopen?

Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de langdurige gevolgen van een coronabesmetting. Wel is inmiddels gezien dat mensen die tijdens de infectie last hebben van vijf of meer symptomen, grotere kans hebben om ook op langere duur last te blijven houden van de besmetting. Daarnaast ziet men dat vijftigplussers vaker aangeven langer last te hebben en dat mensen in een risicogroep, bijvoorbeeld door overgewicht of astma, ook sneller Long Covid ontwikkelen. In de groep besmette jongere patiënten ontwikkelen vrouwen overigens vaker Long Covid. Uiteraard hebben mensen die op de IC hebben gelegen ook langer last van hun besmetting. Het meest opvallende is dus wel dat mensen die niet een opvallend zware infectie doormaakten, wel degelijk Long Covid kunnen ontwikkelen. 

Hoe goed is Long Covid onderzocht?

Er is nog weinig onderzoek gedaan naar Long Covid, maar er zijn zeker wel wetenschappelijke studies die de langdurige effecten van een COVID-19 infectie hebben onderzocht. Zo publiceerde wetenschappelijk tijdschrift De Lancet begin dit jaar een cohortonderzoek bij patiënten uit Wuhan. Hieruit bleek dat maar liefst 63% van de onderzochte deelnemer aangeven dat ze last hebben van ernstige vermoeidheid en 26% van slaapstoornissen. In een Zwitsers onderzoek ondervroegen zij 400 ex-COVID patiënten. Iets meer dan één op de vier deelnemers (26%) gaf aan zich na zes maanden nog niet helemaal de oude te voelen. Uit dit onderzoek bleek wel dat patiënten die in het ziekenhuis lagen, vaker last te hebben van Long Covid.

En de gewone griep dan?

Als je flink ziek bent geweest, dan is het logisch dat je niet na een week weer zo fit bent als een hoentje. Dat is zeker het geval als je longen het door de ziekte flink te voorduren hebben gehad, zoals bij corona, maar ook bij de griep. Mensen die weleens griep hebben gehad, weten bijvoorbeeld dat je daarna je conditie weer rustig moet opbouwen. Het is dus niet geheel verrassend dat mensen na het coronavirus nog last hebben van klachten. Daarnaast is het niet geheel verrassend dat mensen die door de infectie opgenomen moesten worden, last het van psychische klachten zoals vermoeidheid, slapeloosheid en depressieve en/of angstklachten. Een opname in het ziekenhuis kan heel traumatiserend zijn voor mensen en het kost tijd om dit te verwerken. Dit geld natuurlijk ook voor mensen die voor de griep opgenomen moeten worden. Wat wel reden voor bezorgdheid is, is dat je niet persé heel ziek hoeft te zijn geweest om toch Long Covid te ontwikkelen. 

Bij wie kan ik terecht?

Heb je na een langere periode nog steeds last van bovengenoemde symptomen, dan kan het raadzaam zijn om een afspraak te maken bij de huisarts. Zij of hij weet hoe je geholpen kan worden. Lichamelijke klachten zijn vaak goed te behelpen met hulp van een fysiotherapeut. Als je kamt met angstgevoelens of depressieve klachten, dan kan een psycholoog, therapeut of praktijk ondersteuner je helpen. Hoewel Long Covid nog niet voldoende is onderzocht, blijkt dat de meeste klachten vaak na een aantal weken of maanden vanzelf weer verdwijnen. 

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 10 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 12 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 15 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 17 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 20 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00