Afbeelding

Is alcohol echt zo slecht voor je?

Gezondheid

FRIESLAND – Lekker op het terras een biertje of een wijntje, voor veel mensen is het normaal, we horen ook vaak verhalen over de gevaren van alcohol. Hoe slecht is alcohol nou eigenlijk voor je? Brengen we ons lichaam veel schade toe of valt het wel mee? En wat zijn de gevolgen van het alcoholgebruik? RondOm Vandaag zocht het uit. 

Slecht voor je gezondheid

Alcohol is zeker niet gezond voor je. Het drinken van alcohol is vooral schadelijk op lange termijn, wat lang niet iedereen doorheeft. De meeste mensen weten wel dat het tot leverschade kan leiden maar niet alleen je lever kan er kapot aan gaan. Zo is het risico op borst, long en keelkanker veel groter dan wanneer je niet drinkt. Ook kan het zorgen voor hart- en vaatziekten en tast het je hersenen aan. Hierdoor kan geheugen en concentratieverlies ontstaan. Tenslotte kan alcoholgebruik tot een verslaving leiden.

Extra slecht voor jongeren 

Er zijn verschillende redenen waarom alcohol voor jongeren nog slechter is. Ten eerste zijn jongeren nog vol in de groei, waardoor je sneller een hoger promillage bereikt dan volwassen. Na het drinken van een biertje verdeelt de alcohol zich over het lichaamsvocht, h als je volgroeit bent, heb je meer lichaamsvocht en is de impact dus minder groot. Ook zal het alcohol langer in je bloed blijven omdat de lever nog niet volgroeid is en zijn de hersenen bij jongeren nog in ontwikkeling en kan alcohol de ontwikkeling op een slechte manier beïnvloeden.

Directe gevolgen als je alcohol drinkt  

Ongeveer tien minuten nadat je alcohol hebt gehad, krijgt het effect op je hersenen. Als je meerdere drankjes neemt gaan je smaak, reuk en reactiesnelheid achteruit. Het nuttigen van één glas met alcohol duurt voor de lever anderhalf uur om te verwerken. Drink je bijvoorbeeld zes glazen dan duurt het negen uur voordat je lever dat verwerkt heeft. Alcohol verdeelt zich over het lichaamsvocht, mannen hebben meer lichaamsvocht dan vrouwen daarom voelen vrouwen eerder de alcohol dan mannen. Als je teveel drinkt kan je ook dingen vergeten, dit komt omdat je te weinig Vitamine B in je lichaam krijgt. De alcohol vermindert de Vitamine B en daardoor kun je dingen vergeten.

Hoeveel mensen zijn er verslaafd aan alcohol? 

In Nederland drinken ruim elf miljoen mensen. Er zijn 1.3 miljoen zware drinkers. Een man is een zware drinker als hij minstens 1 keer per week zes glazen of meer op een dag nuttigt. Vrouwen zijn zware drinkers als zij minstens een keer per week vier of meer glazen alcohol op één dag drinken. Uit onderzoeken komt naar voren dat meer mannen verslaafd zijn aan alcohol dan vrouwen.

Oorzaken verslaving

Er zijn meerdere oorzaken waardoor iemand verslaafd kan raken:

  • Persoonlijke zaken: zoals problemen thuis, opvoeding en je karakter.
  • Medische oorzaken: zoals chronische pijn te verzachten of te verlichten.
  • Omgeving: je omgeving kan veel invloed hebben op het drankgebruik, alcohol kan bijvoorbeeld onderdeel zijn van de cultuur.
  • Het hoeft natuurlijk niet altijd een van deze oorzaken te zijn, je kan als persoon ook heel verslavingsgevoelig zijn.
Afbeelding
Geen of minder treinen in juni en juli rond Leeuwarden Verhalen uit de buurt 1 uur geleden
Afbeelding
Midterm review gemeente: Blijven investeren in de toekomst! Politiek 4 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 6 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 8 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 22 uur geleden
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur gisteren
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00
Afbeelding
Burgemeester sluit woning Amelandsdwinger vanwege grote drugsvondst 112-Nieuws 24 apr, 10:00