Tips om geld en energie te besparen.
Tips om geld en energie te besparen. Foto: pixabay.com

Met deze vijf tips bespaar je thuis eenvoudig geld en energie

Financieel

De dagen worden korter, de temperatuur daalt en we brengen weer meer tijd binnen door. Kortom, een goed moment om na te gaan hoe je in en om het huis energie kunt besparen. Want als je slim omgaat met energie kan dit flink wat euro’s opleveren én draag je ook een steentje bij aan een beter klimaat. Flevolanders zijn al goed bezig. Uit onderzoek blijkt dat 29%* van de mensen uit het oosten zonnepanelen heeft. Ook isoleren zij vaker hun huis (61%) dan mensen in de randstad (44%). Wil jij weten wat je nog meer kunt doen? Deze vijf tips helpen je op weg.

#1 | Plaats tochtstrips
Tocht, in huis. Herkenbaar toch? Zeker in oude huizen is tocht één van de grootste energieverspillers. Er is een eenvoudige oplossing: plaats tochtstrips bij ramen en deuren. Tochtstrips om kieren en naden bij kozijnen dicht te maken, koop je bij de bouwmarkt.

#2 | Stap over op ledlampen
Wist je dat ledlampen tot 85% energiezuiniger zijn dan traditionele gloeilampen? Ook gaan ledlampen tot wel 20 jaar mee. Win-win dus. Check of jij al overal in huis ledlampen hebt. Als dit niet zo is, kies er dan voor om je lampen in een keer te vervangen. Bijvoorbeeld op een regenachtige dag.

#3 | Verwarmen zonder verspillen
Door je huis slim te verwarmen, verbruik je minder gas en kan je jaarlijks veel geld besparen. Bijvoorbeeld door alleen de verwarming aan te zetten in de kamers waar je veel bent en tussendeuren te sluiten. Je bespaart ook door de thermostaat voor je gaat slapen op 15 graden te zetten. Veel mensen denken dat zij de verwarming ’s nachts helemaal uit moeten zetten, maar dan duurt het ’s ochtends veel langer voor het weer lekker warm is in huis. 15 graden is dus laag genoeg. En heb je vloerverwarming? Zet ‘m dan op 17 of 18 graden.

#4 | Manage je energie
Weet jij hoeveel gas en elektriciteit je gebruikt? De meeste mensen kijken hier maar één keer per jaar naar bij het doorgeven van de meterstanden. Zonde, want mogelijk kom je er dan pas achter dat je meer energie hebt verbruikt dan verwacht en je extra moet betalen. Met een energieverbruiksmanager kan je je energieverbruik makkelijk in de gaten houden. Dit doe je via een kastje aan de muur, een app of op een site. Zo kan je gericht energie besparen door bijvoorbeeld de thermostaat een graadje lager te zetten en houd je grip op je energierekening. Nog geen energieverbruiksmanager? Bekijk en vergelijk de mogelijkheden op: energieverbruiksmanagers.nl.

#5 | Plaats radiatorfolie
Radiatorfolie is een dunne folie voor achter je radiator. Je kan deze folie eenvoudig met tape aan de muur bevestigen of met magneetjes aan de radiator vastmaken. Hierdoor ontsnapt er minder warmte naar buiten en is het sneller lekker aangenaam in je huis.

Meer tips om geld en energie te besparen

Benieuwd wat je nog meer kan doen om geld te besparen en bij te dragen aan een beter klimaat? Kijk dan op www.iedereendoetwat.nl.

Heb je een koophuis en ben je van plan je huis te laten isoleren? Dan kan je in aanmerking komen voor Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Maatregelen die hiervoor in aanmerking komen zijn bijvoorbeeld het isoleren van het dak, de vloer, de gevel of de spouwmuren of het laten plaatsen van HR++ glas. Je moet dan minstens twee van deze maatregelen laten uitvoeren. Kijk voor meer informatie op www.rvo.nl/seeh.

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 4 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 6 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 9 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 11 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00