'Uitgesteld geluk' betekent honderd dagen lang elke dag een verhaal met inspiratie uit de Decamerone.
'Uitgesteld geluk' betekent honderd dagen lang elke dag een verhaal met inspiratie uit de Decamerone. Foto: Mirjan van der Meer

Friese kunstmanifestatie Arcadia duurt van 7 mei tot 14 augustus in 2022

Evenement

LEEUWARDEN - De Friese kunst- en cultuurmanifestatie Arcadia is in 2022 de opvolger van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad uit 2018. Het duurt honderd dagen, van 7 mei tot 14 augustus en brengt onder andere een meertalig en gratis toegankelijk programma ‘Uitgesteld geluk’.

Daarbij wordt tijdens de honderd dagen van Arcadia elke dag een nieuw verhaal verteld. De verhalen worden steeds door een ander geschreven, op een originele manier verbeeld en op een onverwachte plek gebracht.

Honderd dagen, honderd verhalen

Inspiratiebron is de Decamerone, het 14e eeuwse meesterwerk van de Italiaanse dichter en geleerde Boccaccio. Een verzameling van honderd verhalen, in tien dagen verteld door tien jonge mensen, op de vlucht voor de pest. De verhalen zijn hoopvol, pittig, humoristisch en soms ook erotisch. Ze behandelen liefde en waanzin, corruptie en natuurkracht. 

Vergelijkbaar met de Decamerone

In ‘Uitgesteld geluk’ staan vergelijkbare vragen als in de Decamerone centraal. Waar vinden we schoonheid tijdens en na de pandemie? Wat geeft ons moed, welke zaadjes planten we voor de toekomst? In 2021 worden honderd schrijvers gevraagd de verhalen te schrijven.

Begin 2022 worden de details van het meertalige en gratis toegankelijke programma bekend gemaakt. Updates over de oproep voor schrijvers en het programma worden op de website leeuwardencityofliterature.nl geplaatst.

Over kunst- en cultuurmanifestatie Arcadia

In de lente en zomer van 2022 vindt de eerste editie plaats van Arcadia, een honderd dagen durende kunst- en cultuurmanifestatie als vervolg op Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018. In dat jaar werkten tienduizenden mensen samen aan een bijzonder cultureel programma. 

Hiermee werd volgens de organisatoren ‘een eerste stap gezet richting een nieuw Fryslân waarin we middels kunst en cultuur beter voor elkaar en de aarde zorgen. Aan deze beweging wordt met Arcadia een vervolg gegeven. Ook bij Arcadia werken kunstenaars en de mienskip samen aan het toekomstbestendig doorgeven van ‘it bêste lân fan d’ierde’.’

Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 2 uur geleden
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 10 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Cultuur 12 uur geleden
Wethouder Hein de Haan haakt samen met Steven Jansen, algemeen directeur van aannemer Knipscheer B.V. het eerste brugdeel.
Laatste bruggen worden geplaatst voor Middelseefeart Politiek 17 apr, 18:00
Afbeelding
Woning aan Uiterdijksterweg gesloten vanwege vondst hennepkwekerij 112-Nieuws 17 apr, 15:00
Afbeelding
Meer ruimte voor wandelen, fietsen en leefkwaliteit in de openbare ruimte Natuur 17 apr, 12:00
Afbeelding
Zwerfafval beloningsprogramma Schoon Belonen Leeuwarden van start Natuur 17 apr, 10:00