Het Grote Fossielvrije Livestream Event in actie. Vanwege coronaregels is het rustig in de zaal, maar druk met kijkers via internet.
Het Grote Fossielvrije Livestream Event in actie. Vanwege coronaregels is het rustig in de zaal, maar druk met kijkers via internet. Foto: Fossielvrij Weekend 2020

Fossielvrij Weekend levert honderdduizend fossielvrije kilometers op

Evenement

Het Fossielvrije Weekend heeft afgelopen weekend maar liefst honderduizend fossielvrije milieuvriendelijke kilometers opgeleverd in Friesland, Groningen en Drenthe: door te reizen op elektriciteit, Neste MY Renewable Diesel, groengas en waterstof of door activiteiten op spierkracht als fietsen, suppen en wandelen. Ook uitgespaarde kilometers door thuiswerken telden mee.

Het succes van het weekend vormt een mooie opstap naar nieuwe fossielvrije evenementen in 2021, vindt Jan Atze Nicolai, bestuurslid Stichting Fossielvrije Weken. “Het behalen van 100.000 fossielvrije kilometers in slechts drie dagen is een nooit eerder vertoonde prestatie in Noord-Nederland”, aldus Nicolai.

Movefit-app heeft de kilometers geregistreerd
Nicolai: “Als Noorderlingen hebben we de schouders eronder gezet en aan de rest van Nederland getoond: wanneer je maar wil, dan kan het! Noord-Nederland heeft een duurzame prestatie van formaat neergezet.” De Movefit-app, het officiële platform van het Fossielvrij Weekend, registreerde de fossielvrije kilometers van alle deelnemers. Tientallen teams uit Drenthe, Friesland en Groningen bonden de strijd aan in jacht op de grootste verzameling fossielvrije kilometers. De winnende teams worden woensdag 14 oktober bekendgemaakt.

Programma moest veranderd worden vanwege corona
Het programma van het Fossielvrij Weekend veranderde kort voor aanvang in verband met corona. Duurzame micro-events bij bedrijven, verenigingen en (sport)clubs - verspreid over de Noordelijke provincies - vonden vanwege aangescherpte maatregelen geen doorgang. In plaats daarvan streamde de organisatie op vrijdag 9 oktober het Grote Online Fossielvrije Livestream Event, met daarin onder meer een talkshow, lezingen en interviews over fossielvrij leven, reizen en werken. Duizenden mensen schakelden in voor inspiratie over deze duurzame en actuele onderwerpen. Het hoofddoel van het Fossielvrij Weekend, het behalen van zoveel mogelijk fossielvrije of door thuiswerken uitgespaarde kilometers, bleef onveranderd en werd met succes behaald.

In 2021 mogelijk een vervolg met nog meer provincies
Het enthousiasme tijdens het Weekend smaakt naar meer, aldus Nicolai. “Het thema fossielvrij stond een weekend lang vol in de schijnwerpers. De teams in Groningen, Friesland en Drenthe hebben keihard gewerkt om dit evenement neer te zetten. De samenwerking tussen de drie provincies verliep subliem.” De belangstelling onder studenten was ook bijzonder groot. Er ligt een mooie basis voor nieuwe initiatieven. De komende periode onderzoeken we of er in 2021 wederom een evenement volgt. Mogelijk sluiten dan ook nieuwe provincies aan.”

Wethouder Hein de Haan haakt samen met Steven Jansen, algemeen directeur van aannemer Knipscheer B.V. het eerste brugdeel.
Laatste bruggen worden geplaatst voor Middelseefeart Politiek 12 uur geleden
Afbeelding
Woning aan Uiterdijksterweg gesloten vanwege vondst hennepkwekerij 112-Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Meer ruimte voor wandelen, fietsen en leefkwaliteit in de openbare ruimte Natuur 18 uur geleden
Afbeelding
Zwerfafval beloningsprogramma Schoon Belonen Leeuwarden van start Natuur 20 uur geleden
Afbeelding
Play-Offs verder uit zicht voor SC Cambuur, na nieuwe nederlaag tegen Jong Ajax Sport 16 apr, 10:17
Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 15 apr, 14:00
Afbeelding
De 'Vijf Mei Rede' door Friso Wielenga, een concert en poëzie! Evenement 15 apr, 12:00
Foto ter illustratie
Training Energieboswachter gestart - Friese jongeren doen mee! Algemeen 14 apr, 18:00