31 maart is het World Back-Up Day, de ideale dag om een kopie te maken van al jouw belangrijke bestanden
31 maart is het World Back-Up Day, de ideale dag om een kopie te maken van al jouw belangrijke bestanden

Hoe maak ik een back-up; een paar handige tips

Educatie

FRIESLAND - Bijna één op de drie Nederlanders maakt nooit een back-up van hun belangrijke bestanden, foto’s en video’s. Dat betekent dat zij al hun data kwijtraken wanneer zij hun mobiel of laptop verliezen. Een dramatische gebeurtenis, zeker in deze tijd waarin kinderfoto’s, CV’s en belangrijke documenten zoals diploma’s, loonstroken en contracten vooral online worden opgeslagen en niet meer in een laadje verdwijnen. Met een back-up kun je voorkomen dat je deze bestanden kwijtraakt, mocht er iets gebeuren met het device waarop zij staan. RondOm Vandaag zocht uit hoe je het beste een back-up kunt maken. 

Allereerst is het goed om uit te leggen wat een back-up is. Met een back-up maak je een kopie van alle belangrijke bestanden, foto’s en video’s en die sla je op op een andere plek die je normaal gebruikt. Staan alle foto’s en video van je kinderen op je mobiel, dan bewaar je deze met een back-up bijvoorbeeld op een usb-stick of in een drive of cloud. Een drive of cloud kun je zien als een online usb-stick. Bestanden die in de drive staan, staan niet opgeslagen op jouw eigen computer, maar op een server waar niemand bij kan, behalve jij. 

Waarom een back-up maken?

Ons leven speelt zich steeds meer af op een apparaat. Foto’s komen vaak niet meer in een fotoboek, maar worden opgeslagen op een mobiel. Contracten en verzekeringspapieren worden verzonden via e-mail. Video’s worden nog zelden gebrand op dvd. Dat klinkt allemaal superhandig, maar mobiele apparaten zijn ook kwetsbaar. Weet jij bijvoorbeeld hoeveel mobiele telefoons er per minuut worden vermist? 113! En wist jij dat men verwacht dat criminelen in 2023 in één jaar meer dan 33 miljard bestanden gaan stelen? Kortom, je bestanden zijn niet altijd veilig op je mobiel of je laptop. Wil je je bestanden bewaren, dan kun je dus het beste een back-up maken.

Een back-up maken van je Android toestel

Er staan een aantal belangrijke bestanden op je Android mobiel die je graag wilt bewaren: Je apps, je contacten, verschillende wachtwoorden (van bijvoorbeeld wifi-signalen, je emailadres en sociale media), foto’s, video’s en de berichten die je verstuurd op WhatsApp. Helaas ben je nooit in één keer klaar. Hier is een handig stappenplan.  

1. Back-up van je apps, gegevens en contactpersonen
Wanneer je een Android telefoon hebt is de kans groot dat je mobiel is verbonden met een Google-account. Dit is handig, want hierdoor kan je de bestanden van je telefoon gemakkelijk opslaan in de cloud van Google. Ga hiervoor eerste naar de app Google Drive. Deze app staat automatisch opgeslagen op de meeste Android telefoons. Je kunt hem ook downloaden in de appstore. Als je in de app zit, ga dan naar de ‘instellingen’ (klik op de drie horizontale streepjes linksboven het scherm, dan rolt een menu uit). Kies in de instellingen voor Back-up maken en resetten. Check even of het account die nu staat geselecteerd, de goede is. Gebruik je namelijk je telefoon ook voor werkmail, dan kan het goed zijn dat dit account eerst is geselecteerd, terwijl het beter is om deze gegevens op te slaan op jouw eigen privé Google-account.

2. Back-up van foto’s en video’s
Voor het maken van een back-up van al je video’s en foto’s kun je op een Android mobiel ook het beste gebruik maken van je Google account. Hiervoor download je eerst de app Google Foto’s in de appstore. Het kan ook goed zijn dat deze app al op jouw mobiel staat. Als je de app net hebt gedownload, volg je de stappen die de app aangeeft. Controleer weer even of je het juiste account hebt aangewezen. Klik nu op ‘Back-up’ inschakelen, kies de kwaliteit waarin je jouw foto’s wilt opslaan (hoe beter de kwaliteit van de foto, hoe groter het bestand) en klik dan op bevestigen. Let op! Het maken van een back-up van je foto’s en video’s kan even duren.

3. Back-up maken van je WhatsApp berichten
Dan moet er nog één ding gebeuren, een back-up maken van je WhatsApp-berichten. Ga hiervoor naar de app en ga naar de instellingen (klik hiervoor op de drie stipjes linksboven je scherm. Kies dan voor de optie ‘chats’ en ga naar ‘Chat back-up’. Hier kun je twee dingen doen, namelijk gelijk een back-up maken of instellen dat WhatsApp elke bepaalde tijd uit zichzelf een back-up maakt. Als je een nieuw mobieltje heb aangeschaft is het handig om, voor je je nieuwe in gebruik gaat nemen, even een back-up te maken op je oude toestel. Heb je geen nieuw toestel, dan is het handig om in te stellen dat je mobiel elke maand of elke week een back-up maakt. De back-up komt overigens ook terecht in je Google Drive.

Een back-up maken van je IOS toestel

Als je een iPhone, iPad of een ander Apple apparaat hebt, dan werkt het maken van een back-up iets anders. In plaats van verschillende stappen kun je in één keer een volledige kopie maken van je toestel. Dit kan in de iCloud en op een computer. Met een reservekopie neem je alle bestanden en gegevens in één keer over, dus 

Een back-up plaatsen in iCloud
Het beste kun je een reservekopie van je mobiel plaatsen in de iCloud. Deze blijft namelijk altijd bestaan (tenzij je de gegevens wist). Verbind eerst je mobiel met een wifi-netwerk, ga naar de instellingen, tik op je eigen naam en ga dan naar ‘iCloud’. Klik nu op ‘iCloud-reservekopie’ en kies voor de optie ‘Maak nu reservekopie’.

Een back-up plaatsen op je computer
Je kan ook een back-up plaatsen op je computer. Let wel op, als je computer crasht, dan kun je ook niet meer bij deze back-up. Heb je geen back-up in een drive ergens, dan ben je alle bestanden kwijt. Mocht je nog steeds een back-up op jouw computer willen zetten, dan kun je hier vinden hoe je dat doet.

Back-up computer en extra tips

Er zijn heel veel verschillende manieren om een back-up te maken van je computer. Om ze hier allemaal te noemen is onmogelijk. Wel hebben we een paar tips die je kan gebruiken. 

Tip 1: Bescherm je bestanden door te werken in een Drive. Veel mensen schrijven nog in Word, maar deze slaat vaak alleen lokaal op, dus op de computer. Door te werken in Google Docs of One Drive. Werk je toch het liefst in Word, sla dan maandelijks je documenten extra op in een Drive.

Tip 2: Wil je de foto’s van je fotocamera afhalen, sla ze dan niet op op de computer, maar in een Cloud. Je zou die van Google hiervoor kunnen gebruiken (Google Drive) maar Dropbox, OneDrive, MEGA of iCloud zijn ook prima. 

Tip 3: Sla ook belangrijke bestanden die je ontvangt, zoals contracten, aangiftes, betalingbevestingingen, papieren van school of studie en medische papieren op in een cloud. Hier zijn ze veiliger dan op een computer. iCloud, Box, Dropbox, Google Drive, Microsoft OneDrive, Mediafire, SpiderOak, Mega, Stack zijn allemaal goed beveiligde clouds die je gratis mag gebruiken. 

Tip 4: Schrijf 31 maart op in de agenda. Dit is namelijk internationale back-up dag. De beste dag om te kijken of al je belangrijke bestanden nog goed zijn opgeslagen. 

Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 5 uur geleden
Afbeelding
Geen of minder treinen in juni en juli rond Leeuwarden Verhalen uit de buurt 8 uur geleden
Afbeelding
Midterm review gemeente: Blijven investeren in de toekomst! Politiek 11 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 13 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 15 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00