De nieuwe ijsbeer Rocky.
De nieuwe ijsbeer Rocky. Foto: Screenshot Youtube-filmpje AquaZoo

Friese dierentuin AquaZoo heeft tweede mannelijke ijsbeer erbij

Educatie

LEEUWARDEN - De Friese dierentuin AquaZoo in Leeuwarden heeft een tweede ijsbeer verwelkomd. De 18-jarige Rocky kwam in januari aan in het Friese park. Na een wenperiode van een aantal weken is hij geïntroduceerd bij Felix, de ijsbeer die al enkele jaren woonachtig is in AquaZoo. Inmiddels delen de twee mannetjes het verblijf.

Rocky is afkomstig uit het Belgische dierenpark Monde Sauvage. In het kader van het fokprogramma komt daar een nieuw mannetje en is er voor Rocky een nieuw onderkomen gevonden in AquaZoo. Het park is heel blij met de komst van het 18-jarige dier.

‘Bijdragen aan voortbestaan van deze diersoort’

“We kunnen op deze manier ons steentje bijdragen aan het voortbestaan van deze prachtige diersoort”, legt Kreijkes uit. “IJsberen worden in de natuur ernstig bedreigd. Om te voorkomen dat ze uitsterven, is er een fokprogramma opgezet. Dat programma zorgt voor een gezonde populatie van ijsberen in dierentuinen. 

De coördinator bepaalt welke ijsberen bij elkaar passen en dat hoeven niet altijd een mannetje en vrouwtje te zijn. Er zijn ook zogenaamde ‘bachelor groups’ bestaande uit alleen maar mannetjes of vrouwtjes. Onze bijdrage is nu het opvangen van twee mannelijke ijsberen.”

In het wild levende ijsberen sterven uit

In het wild gaat het allesbehalve goed met ijsberen. Er leven er nog maar 26.000 in de natuur. Omdat de aarde opwarmt, ontstaat het poolijs steeds later en smelt het steeds vroeger. Kreijkes: “Hierdoor hebben de ijsberen soms niet genoeg tijd om op het ijs te jagen op hun prooi. 

Dat betekent dat ze interen op hun vetlaag en gewicht inleveren, vaak met de dood tot gevolg. Met het ontbreken van poolijs trekken ijsberen ook vaker dorpen in om voedsel te zoeken, waarbij zij soms worden gedood door de mens.”

IJsberen zijn van nature solitaire dieren, wat betekent dat ze bij voorkeur alleen leven, maar op plekken waar veel voedsel voorhanden is, leven ze soms ook samen. Ook blijven jongen nog een tijdje bij hun moeder. Na 2,5 jaar gaan de nakomelingen hun eigen weg.

De twee ijsberen hebben genoeg ruimte bij Aqua Zoo

Het is niet de eerste keer dat er twee ijsberen leven in AquaZoo. Tot juni 2019 woonde mannetje Nanu samen met Felix in het Friese park. “Een dierentuin is een plek met voldoende voedsel, dus kunnen ijsberen hier samen leven. Het verblijf is gebouwd voor twee ijsberen, waardoor Rocky gelijk kon intrekken. Met 5.000m2 aan verblijf hebben ze genoeg ruimte om samen te zijn, maar kunnen beide mannen zich, als ze willen, ook afzonderen”, aldus Kreijkes.

AquaZoo zet zich in voor Stichting Wildlife

AquaZoo zet zich niet alleen via het fokprogramma in voor ijsberen. Het park steunt daarnaast ook Stichting Wildlife, dat zich inzet voor diverse natuurbeschermingsprojecten. Eén van die projecten is Polar Bears International, dat strijdt tegen de uitsterving van ijsberen. Dit doen zij onder meer via educatie over deze diersoort en hun natuurlijke leefgebied.

Afbeelding
Afbeelding
Eerste basisbaan ingevuld Algemeen 1 uur geleden
Tennisvereniging Leeuwarden hoopt dat oude tijden weer gaan herleven op het sportpark.
LTV De Bontekoe en TV De Molen gaan gezamenlijk verder als Tennisvereniging Leeuwarden Sport 4 uur geleden
Afbeelding
IJstijd in AquaZoo officieel geopend: "Mammoet word wakker!" Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 20 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 22 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 28 mrt, 15:00
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 28 mrt, 13:19