Leeuwarder hogescholen werken samen aan duurzaam onderwijs en onderzoek | RondOm Vandaag regionaal nieuws voor Leeuwarden en omstreken
zondag 17 januari, 2021 00:38
Logo rondomvandaag.nl/leeuwarden
<p>Hogescholen Van Hall Larenstein en NHL Stenden gaan samenwerken.</p>

Hogescholen Van Hall Larenstein en NHL Stenden gaan samenwerken.

Leeuwarder hogescholen werken samen aan duurzaam onderwijs en onderzoek

  Educatie

NHL Stenden Hogeschool en Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) onderzoeken hoe zij intensiever kunnen samenwerken. Dit staat te lezen in de intentieverklaring die de bestuursvoorzitters van beide hogescholen op woensdag 13 januari hebben ondertekend.


De twee internationaal actieve hogescholen zien kansen elkaar op het gebied van onderwijs en onderzoek te versterken op gezamenlijke thema’s als duurzaam ondernemerschap of water. Ook zien ze mogelijkheden door samen praktisch onderzoek te doen naar onderwerpen als de energietransitie. 

‘Krachten slim bundelen voor duurzame wereld’

Jan van Iersel, voorzitter van het College van Bestuur van HVHL: “Beide hogescholen hebben hun eigen unieke expertises, maar daartussen zit ook veel raakvlak. Daar liggen ontzettend mooie kansen. Door onze krachten slim te bundelen, kunnen we nog meer bijdragen aan een duurzame en betere wereld.”

De hogescholen bieden gezamenlijk al opleidingen op het gebied van lifesciences and technology aan zoals biomedisch laboratoriumonderzoek. Ook maken beide hogescholen zich hard voor schoner water in het Center of Expertise Water Technology (CEW). Met het ondertekenen van de intentieverklaring op 13 januari, geven ze aan ook op zoek te gaan naar andere gebieden om samen op te trekken.

‘Er zijn talrijke manieren om elkaar te versterken’

Erica Schaper, voorzitter van het College van Bestuur van NHL Stenden: “Samen bereik je meer dan alleen. Er zijn talrijke manieren te bedenken waarop NHL Stenden en HVHL elkaar kunnen versterken. Bijvoorbeeld door drones in te zetten om gewassen te inspecteren, of door de ervaring die HVHL heeft op gebied van agro-food te koppelen aan de expertise die NHL Stenden heeft op gebied van Vital Regions en hospitality.”

Wildlifemanagement toepassen op het Waddengebied

“Ook kunnen we onze locatie op Terschelling samen laten werken met de opleiding Kust- en Zeemanagement van HVHL. Daarnaast kan internationalisering prachtige nieuwe initiatieven opleveren. Wildlifemanagement wordt nu benaderd als internationaal thema. Maar wat als je de opgedane kennis hierover zou toepassen op het Waddengebied?”

De eerste stap die de hogescholen zetten is het inventariseren van de mogelijkheden. Schaper en Van Iersel merken beiden dat er veel vraag is naar andere opleidingsvormen dan de gebruikelijke vierjarige bachelor. “Met tweejarige associate degrees (Ad) leiden we bijvoorbeeld snel en doelgericht professionals op voor de beroepspraktijk.”

“Met hbo-masters krijgen professionals de mogelijkheid om zich te ontwikkelen tot expert in specifieke onderwerpen. Welke onderwerpen dat worden? Dat gaan we samen met het werkveld verkennen. Daar kijken we naar uit, want de kracht van onze hogescholen zit in sterke verbinding met de wereld om ons heen!”

Meer berichten