zondag 20 september, 2020 14:10
Logo rondomvandaag.nl/leeuwarden
De cover van één van de vele boekjes met de avonturen van Tomke en zijn vriendjes.
De cover van één van de vele boekjes met de avonturen van Tomke en zijn vriendjes. (Foto: Websjop Afûk)

Tomke bestaat 25 jaar en krijgt subsidie voor jubileum

  Educatie

De Friese taalbevorderingsinstantie Afûk krijgt van de provincie Fryslân een eenmalige subsidie van 55.000 euro om het 25-jarig bestaan van Tomke te vieren. Tomke is een klein mannetje en is bedoeld om het Friese taalgebruik onder peuters te stimuleren. 

De 55.000 euro is bedoeld om nieuw materiaal voor het gebruik van de Fries taal bij kinderen te bevorderen. Ook worden er verschillende activiteiten georganiseerd. Tomke verscheen 25 jaar geleden om het Fries voorlezen te bevorderen en te stimuleren dat ouders hun kinderen meertalig opvoeden. Voorlezen, liedjes zingen, (taal)spelletjes en aandacht voor de dagelijks dingen zijn belangrijk voor alle talen, dus ook voor het Fries.

Tomke, Romke, Yana Yu en Kornelia de Kangeroe
Tomke is een mannetje dat met zijn hondje Romke, het buurmeisje Yana Yu en Kornelia de Kangeroe heel veel avonturen beleeft. De verhalen van Tomke staan dicht bij het dagelijks leven van jonge kinderen. Ze herkennen zich zelf in de avonturen: ze reageren op wat ze zien en horen.

Initiatief Platform Leesbevordering Friesland
Het Tomke-project is een initiatief van het Platform Leesbevordering Friesland. In 1997 verscheen het eerste boekje van Tomke. Sinds die tijd zijn diverse Friese organisaties verantwoordelijk voor de coördinatie van allerlei activiteiten rondom Tomke. Door de jaren heen is het Tomke-project uitgegroeid tot een compleet programma met o.a. voorleesboeken, tv-uitzendingen, educatieve materialen, (hand)poppen en een app.

Meer informatie over het Tomke-project vind je op www.tomke.frl.

Meer berichten