Logo van Arcadia, de opvolger van Leeuwarden - Fryslân 2018 Culturele Hoofdstad van Europa.
Logo van Arcadia, de opvolger van Leeuwarden - Fryslân 2018 Culturele Hoofdstad van Europa.

Extra geld Arcadia: 9 in plaats van 6 projecten ‘Over de drempel’

Cultuur

LEEUWARDEN - Dankzij een extra bijdrage uit het Corona Steunfonds van de gemeente Leeuwarden zijn in plaats van zes, negen projecten geselecteerd voor de tweede editie van Over de drempel. Over de drempel is onderdeel van het programma van Arcadia 2022. Arcadia 2022 is het honderd dagen durend cultureel programma volgend jaar in Leeuwarden en Fryslân en is het vervolg op Leeuwarden-Fryslân 2018, Culturele Hoofdstad van Europa.

In Over de drempel zetten cultuurmakers en maatschappelijke initiatieven zich samen in rondom het thema eenzaamheid. De selectiecommissie heeft gekozen voor een breed palet aan activiteiten, gericht op verschillende groepen inwoners die zich wel eens alleen voelen.

De negen gekozen projecten zijn: Projectorkest Camminghaburen, Motus Mori, Show don’t tell, Nijsgjirrich, Lonesome Cowboys, Podium Huzum, Sprekende Stenen, Homesick Restaurant en Welkom in Heechterp.

Projectorkest Camminghaburen: 

Wijkbewoners leren een instrument bespelen en vormen samen een orkest. Samen muziek maken: de kracht daarvan is ijzersterk en speler in een orkest zijn wapent tegen gevoelens van eenzaamheid. Stichting Mear mei Muzyk.

Motus Mori: 

Professionele dansers gaan een persoonlijke ontmoeting aan in interviews met diverse en uiteenlopende bewoners van Leeuwarden. Welke specifieke lichaamsbeweging kenmerkt hen? Deze worden door de dansers secuur overgenomen en tentoongesteld in een ‘expositie van bewegingen’. “Dit is één van de meest indrukwekkende tentoonstellingen die ik ooit heb bezocht. Museum Motus Mori confronteert je met dat wat we allemaal gemeenschappelijk hebben. Katja Heitmann noemt het menselijkheid.”-Barbara Strating, Tubelight Door: Stichting This is not a show.

Show don’t tell:

Jongeren die elkaar nog niet kennen bepalen samen wat het programma van het Huiskamer Filmfestival 2022 wordt en agenderen zo de thema’s die voor hen belangrijk zijn. Een ontmoeting tussen deze jongeren, de jongeren die het festival bezoeken, maar ook met de oudere bewoners van Leeuwarden die hun huiskamer beschikbaar stellen hiervoor. Door: Stichting Natte Haring.

Nijsgjirrich: 

Een 6 delige serie televisieportretten bij Omrop Fryslân en een Grote Talentendag tijdens Arcadia. Mensen met een ondergesneeuwd, verloren of vergeten talent in the spotlight. Ontmoetingen en verder werken aan deze talenten. Door: Eva Meijering, Michael Bloos en Lisa Frenkel.

Lonesome Cowboys: 

Een muziektheaterproject voor en door (professionele) musici, dansers en dichters met en zonder een beperking. Met een nieuw op te zetten projectkoor voor wie al wel of nog niet weet of ‘ie kan zingen. Voorstelling tijdens City Proms. Door: Stichting Embrace, project Anders!

Podium Huzum: 

Een open podium en theaterfeuilleton in het wijktheater (DOAS) voor en door bewoners van Huizum-West. Stichting Wilde Wijk.

Sprekende Stenen: 

Sprekende Stenen is een project waarbij mensen zelf op zoek gaan naar persoonlijke verhalen over eenzaamheid die in de stad Leeuwarden verspreid liggen. Deze persoonlijke verhalen van een zeer diverse ‘mienskip’, verwerkt tot poëtische monologen. Hoe ruikt eenzaamheid? Hoe klinkt eenzaamheid? Een laagdrempelige uitdaging om na te denken over ieders rol binnen de ‘eenzame samenleving’. Door: Sytse Jansma i.s.m. City of Literature, A guide to Leeuwarden en Humanitas Leeuwarden.

Homesick Restaurant: 

Food als onderwerp en verbinder. Workshops en ontmoeting tussen en met internationale studenten. Collective Lu Lin and Tanya Lau

Welkom in Heechterp: 

Wijkbewoners portretteren elkaar en andere participatie activiteiten rond fotografie binnen een sociaal fotoproject van Stichting Wijkpanel Heechterp-Schieringen in samenwerking met Stichting Fotocollectief Leeuwarden.

Grote groep inwoners bereiken

“Met deze projecten bereiken we een grote en diverse groep inwoners van de gemeente Leeuwarden. Van jong tot oud, en in alle delen van de stad en omliggende dorpen”, zegt Tamara Schoppert. Zij is artistiek coördinator van Over de drempel en lid van de selectiecommissie.

De belangstelling om mee te doen aan de tweede editie van Over de Drempel was groot. Maar liefst 37 projecten hebben zich aangemeld. “We hebben met veel plezier alle voorstellen doorgenomen. Wanneer zoveel initiatiefnemers zich in te schrijven, ontkom je er niet aan dat er ook bijzondere projecten afvallen. Je hoopt altijd dat zij manieren vinden om via een andere route hun plan uit te kunnen voeren.”

Geld voor drie extra projecten

Over de drempel had financiële ruimte voor zes projecten. Dankzij een extra bijdrage van de gemeente Leeuwarden uit het Corona steunfonds kunnen er drie extra projecten om eenzaamheid aan te pakken, gefinancierd worden. “Alle projecten hebben inmiddels gehoord dat ze door zijn. Ze kunnen dus met de voorbereidingen aan de slag. 

Startmoment tijdens ‘Week van de Eenzaamheid’

Tijdens de week van de eenzaamheid, eind september/begin oktober, plannen we een officieel startmoment en presenteren zij zich aan pers en publiek.” Onderdeel van Arcadia De projecten van Over de drempel zijn onderdeel van Arcadia 2022, het honderd dagen durend cultureel programma volgend jaar in Leeuwarden en Fryslân. Arcadia is het vervolg op Leeuwarden-Fryslân 2018, Culturele Hoofdstad van Europa. 

Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 20 minuten geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 2 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 5 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 19 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 21 uur geleden
Pelle Schlichting (links) en Evert Stellingwerf (rechts)
Officiële opening van eerste snellaadplein in Leeuwarden voor elektrische trucks en bedrijfswagens Duurzaamheid gisteren