Afbeelding
Foto: Cultuurfonds.nl

Aantal Friese musea krijgt coronasteun van Kickstart Cultuurfonds

Cultuur

Kickstart Cultuurfonds heeft 1,4 miljoen euro aan 41 musea in heel Nederland gegeven, waarbij ook Friese musea bedragen toegekend hebben gekregen. Musea konden een aanvraag indienen om hun museum coronaproof te maken en zo het publiek weer op een veilige, goede manier te kunnen ontvangen. De Friese musea zijn Museum Joure, Modelspoor Museum Sneek, Museum De Tijd in Bolsward, Jopie Huisman Museum in Workum, het Warkums Erfskip en Museum Belvédère Heerenveen.

Hoewel de maatregelen rondom het coronavirus grote consequenties hebben voor de culturele sector, en dus ook voor de projecten die Kickstart Cultuurfonds ondersteunt, wil het fonds zich hard maken voor de ondersteuning van de sector. Inmiddels zijn de twaalf toekenningsrondes van het Kickstart Cultuurfonds allemaal voltooid en bekendgemaakt. Op www.kickstartcultuurfonds.nl zijn alle toekenningen terug te vinden. Er kan niet meer worden aangevraagd.

Bijna 52.000 euro voor Museum Joure
De aanpassingen die Museum Joure in eerste instantie deed om publiek coronaproof te ontvangen, moeten verduurzaamd worden. Kickstart Cultuurfonds honoreerde de veelomvattende aanvraag die het museum deed om onder andere de online ticketverkoop en de kassavoorzieningen te verbeteren en zo de publieksstromen in goede banen te kunnen leiden. Bovendien draagt het fonds bij om extra betaalde krachten in te huren, die de druk van de (vaak oudere) vrijwilligers kunnen halen.

Iris Nutma, Directeur Stichting Erfgoed, Natuur en Landschap, vertelt: “Bij ons ging spreekwoordelijk ‘de vlag uit’, toen we de toekenning van het Kickstart Cultuurfonds binnenkregen. Superfijn, zo’n steun in de rug in deze lastige tijd. Museum Joure is een groot complex, bestaande uit kleine en grotere panden. Het is een hele puzzel om daar een goede coronaproof route aan te bieden. Met hulp van het Kickstart Cultuurfonds kunnen we extra doorgangen maken en extra kassa’s aanschaffen. Zo maken we een veilige route waarmee we desnoods nog jaren kunnen werken.”

Modelspoor Museum Sneek
Het Nationaal Modelspoor Museum vraagt aan voor de tijdelijke inhuur van medewerkers ter vervanging van vrijwilligers uit de risicogroep. Zodoende kan het museum de openingstijden verruimen. Daarnaast wordt een tweede kassasysteem geplaatst waarmee de bezoekersstromen beter kunnen worden gereguleerd: € 23.500,00

Museum De Tijd Bolsward
Aanpassen van Museum de Tijd aan de 1,5-meter-criteria. Het gaat concreet om aanpassingen aan het gebouw zoals een duidelijke route door middel van signing en een aanpassing aan het ventilatiesysteem. Ook moet het reserveringssysteem aangepast worden zodat bezoekers in timeslots kunnen worden ontvangen. De publieksbegeleiding wordt uitgebreid door middel van ‘Tales of Art’ waarmee door middel van het scannen van een QR-code achterliggende verhalen kunnen worden opgeroepen, voor een bedrag van € 21.145,00.

Jopie Huisman Museum Workum
Het aanpassen van het kassasysteem in het Jopie Huisman Museum. Door extra capaciteit kan de bezoekersstroom beter worden gescheiden, voor een bedrag van € 4.185,00.

Warkums Erfskip, Workum
Het plaatsen van verkeerslichten in Warkums Erfskip om het aantal bezoekers te kunnen reguleren. Op die manier kunnen bezoekers het hele museum weer veilig bezoeken. Ook worden er extra hygiënemaatregelen getroffen, voor een totaalbedrag van € 5.000,00.

Museum Belvédère Heerenveen
Aanpassingen in museum Belvédère om bezoekersstromen te reguleren. Onder andere door het plaatsen van Friese dichtregels op het pad en door transparante gordijnen te gebruiken. Ook worden led-schermen gebruikt voor een instructie-animatie en wordt tijdelijk een extra beveiliger ingezet: € 25.711,00

Over Kickstart Cultuurfonds
Kickstart Cultuurfonds is een initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation. Zij werken sinds 2012 samen in het Blockbusterfonds en hebben opnieuw de handen ineen geslagen. Met het nieuw opgerichte - en tijdelijke - Kickstart Cultuurfonds geven zij de culturele sector ondersteuning voor theaterproducties, tentoonstellingen en concerten in de anderhalvemeter-samenleving. Hiervoor is ruim 16 miljoen euro bijeen gebracht. Andere private fondsen en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben zich bij dit initiatief aangesloten: Stichting Droom en Daad, Ammodo, Fonds 21, Zadelhoff Fonds/Zadelhoff Cultuur Fonds, Fonds 1818 en Stichting Zabawas.

Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 2 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 4 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 7 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 21 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 23 uur geleden
Pelle Schlichting (links) en Evert Stellingwerf (rechts)
Officiële opening van eerste snellaadplein in Leeuwarden voor elektrische trucks en bedrijfswagens Duurzaamheid 27 mrt, 15:00