Fries museum
Fries museum

September in het fries museum

Cultuur

De Artistieke Repair Shop is een initiatief van Warming Up - een landelijk cultureel programma over het klimaat - en het Fries Museum. Kunstenaars Machiel Braaksma, Jamila Faber, B.C. Epker en Ellen Mandemakers staan vier weken lang klaar voor het Fries Museum om kapotte spullen te repareren. Wát er precies gerepareerd wordt bepaalt de kunstenaar zelf. Het publiek kan kapotte spullen langsbrengen, om ze na een week weer op te halen. De activiteit start in de laatste weken van Tenant of Culture: I forgot to tell you I’ve changed. De tentoonstelling die te zien is t/m 13 september ligt in lijn met het klimaatvraagstuk van de Artistieke Repair Shop.

Data: 5, 12 en 19 september
Tijd: 9.00 tot 10.30 uur
Prijs: gratis
Aanmelden: vooraf, kijk op de website van het Fries Museum 

 art rocks: masterclass
Hoe klinkt Dag en nacht  van M.C. Escher? Of het danskostuum van Mata Hari? De landelijke muziekcompetitie Art Rocks daagt muzikanten uit een nummer te maken geïnspireerd op een voor de competitie geselecteerd werk. Samen met Popsport wordt er een inspirerende (gratis!) songwriting masterclass georganiseerd om je met je soundtrack op weg te helpen. Ambassadeur Kovacs is er ook en vertelt over hoe zij een track maakte bij het danskostuum van Mata Hari!

Datum: 13 september
Tijd: 10.30 tot 16.00 uur
Prijs: gratis
Aanmelden: vooraf, kijk op de website van het Fries Museum

TE ZIEN

oog in oog met oorlog - 1 juni 2020 t/m 3 januari 2021
In 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd. Ter ere van dit jubileum toont het Fries Verzetsmuseum in samenwerking met Tresoar, het Fries Film Archief en Historisch Centrum Leeuwarden films en foto's van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding in Fryslân. Oog in oog met oorlog geeft een indringend beeld van de oorlogsjaren, het verzet en de Jodenvervolging in Fryslân. Bekende en minder bekende verhalen passeren de revue.

other.worldly – 15 februari 2020 t/m 14 februari 2021

In Other.Worldly neemt het Fries Museum je mee naar een verborgen onderwaterwereld. Deze grootschalige hedendaagse kunsttentoonstelling combineert werken van verschillende kunstenaars uit Nederland en buitenland, die de onderwaterwereld in al zijn aspecten tonen; de schoonheid, het afschrikwekkende, het genegeerde en het fantastische. Honderden jaren was die geheimzinnige onderwaterwereld een onbekend terrein. Terwijl de lang verborgen geheimen langzaam aan het licht komen, is de onderwaterwereld nu zelf in gevaar. De actualiteit van deze thema’s laat zich zien in fascinerende en opwindende werken van hedendaagse kunstenaars.

tenant of culture: i forgot to tell you i’ve changed – 15 februari 2020 t/m 13 september 2020

Het werk van Tenant of Culture draait om het kledingstuk. Alles wat kapot is, zou je kunnen repareren, is het motto van kunstenaar Hendrickje Schimmel (Nederland, 1990). Om stelling te nemen tegen de verspilling van de mode-industrie begint ze haar sculpturen met restmateriaal, vooral mode-afdankertjes. Zo zijn er Westernlaarzen die gemaakt zijn van platgestreken oude schoenen, een jas uit tweedehands leren tassen en overlevingspakken. 

ferhaal fan fryslân  doorlopend

Ferhaal fan Fryslân is de verrassende kennismaking met Friesland en de Friezen. Hoe is Friesland ontstaan en wat is typisch Fries? Ontdek hoe dichters, kunstenaars, zangers en filmmakers deze provincie door de jaren heen in beeld hebben gebracht. De tentoonstelling geeft antwoord op vragen als: zijn er in de middeleeuwen echt Friese koningen geweest en hoe Fries zijn de Friese koeien? Wat deden de Vikingen in Friesland? Wat moest Grutte Pier met zo’n enorm zwaard? En waarom is het kleine Sloten wel een stad maar Drachten niet?

 fries verzetsmuseum – doorlopend
Het Fries Verzetsmuseum is een bijzonder onderdeel van het Fries Museum. Ontmoet de bewoners van Friesland in de jaren 1940-1945. Friezen en niet-Friezen vertellen hoe zij de oorlog hier beleefden. Het Fries Verzetsmuseum vertelt verhalen. Verhalen die raken, confronteren en aan het denken zetten. Over mensen die moeilijke keuzes moesten maken in een bijzondere tijd. In de tentoonstelling ervaar je hoe de Tweede Wereldoorlog in Friesland werd en wordt beleefd. Ooggetuigen en voorwerpen met een persoonlijk verhaal brengen de oorlog heel dichtbij.

Kijk op www.friesmuseum.nl voor het actuele programma.

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 5 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 7 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 10 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 12 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 15 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00