maandag 6 juli, 2020 06:43
Logo rondomvandaag.nl/leeuwarden

Fotografe Nynke Venema maakt graag ‘Ruimte voor Kunst’

  Cultuur

Verstilling, interactie, gevoel, verstand: alles

Zo lang ze zich kan herinneren is ze al met fotografie bezig, stak haar spaargeld in steeds weer een betere lens om haar fotografie steeds verder te verfijnen. Nynke Venema uit Gorredijk is inmiddels gelauwerd fotografe en daarnaast ook actief als docent aan de Kunstacademie in Leeuwarden en voelt zich ook niet te groot voor audiovisuele lessen aan basisschoolkinderen in Franeker.

Want kunst zit in iedereen, alles is goed. “Ik merk dat oudere kinderen daar aan moeten wennen, die zijn al zo gewend aan het schoolse denken in goed en fout.” Het is één van Nynke haar uitdagingen om dat kinderen en ouderen dat losse, dat innerlijke gevoel, weer te laten vinden.

Aan de Kunstacademie geeft ze vooral les aan volwassenen die de eerstejaars en tweedejaars ‘schoolbanken’ vullen. “Die mensen hebben meestal eerst maatschappelijk carrière gemaakt en willen hun weggestopte artistieke gevoel weer ontdekken en ontplooien. Ik geef ze les in creatief denken. Het leuke van zo’n groep is bovendien dat je ook leert door te kijken naar hoe anderen te werk gaan. Dat is bijzonder inspirerend.”

Nynke helpt graag anderen hun gevoel en weg te vinden in het pad van de kunst. Wat haar eigen kunstuitingen betreft gaat het vooral om verstillende beelden, op gevoel geschoten, vanuit haar eigen gevoel. Bij haar zie je beelden uit de natuur die een gevoel vertellen, het zijn geen letter-lijke landschapsfoto’s. “Anderen noemen het weleens verstilling.”

“Als fotografe heb ik enkele keren een trouwreportage gedaan, maar dat past niet echt bij me. Laat mij maar lekker in de natuur zijn, wandelen bijvoorbeeld, dan voel ik me prima. De structuren die ik in de natuur zie spreken mij aan. Als ik mijn werk in de loop van de jaren zelf beoordeel vind ik dat mijn structuren steeds abstracter worden.”

“Ik heb bijvoorbeeld een video gemaakt waarin je drie lijnen ziet bewegen, meer niet. Drie lijnen die op een wit vlak eb en vloed van de Waddenzee laten zien.” Ze gaat in haar fotografie steeds meer naar de essentie, naar haar essentie, zoals zij die ziet en voelt.

Daarnaast blijft ze ook met andere beelden en materialen experimenteren om zichzelf verder te ontwikkelen. Zichzelf blijven ontwikkelen is ook belangrijk in haar werk. “Ik haal bijvoorbeeld het bovenste laagje van polaroidfoto’s en plak ze op een houten lijstje. Dat zorgt voor interessante effecten. Soms gaat er wel eens iets mis, het zijn maar
flinterdunne laagjes: maar het blijkt dat zo’n foutje op een of andere manier vaak voor een onbedoeld extra effect zorgt wat het beeld een extra dimensie geeft.”

“Zoiets ontstaat op gevoel en daarom is gevoel ook een niet te onderschatten onderdeel van de kunst. Je moet je gevoel durven toestaan en ook durven loslaten dat je niet alles onder controle hebt. Tegenwoordig met digitale fotografie en social media zijn we zo gewend dat alles perfect is, dat het juist mooi is wanneer iets niet perfect is.”

De tijd nemen voor je gevoel en voor je kunst, is wat Nynke wil, doet en propageert. “Je moet jezelf tijd gunnen om ook gewoon eens een beetje om te klooien waardoor er dingen kunnen ontstaan waar je blij van wordt en die je vooraf niet had kunnen
bedenken. Je moet ruimte voor jezelf en voor je kunst maken.”

Vandaar ook dat Nynke samen met Corina Blom dit jaar de galerie Nynke & Blom, Ruimte voor Kunst is gestart in het centrum van Gorredijk. Momenteel exposeert ze er het werk van 21 kunstenaars rond het thema ‘wandelen’, iedereen vult het met eigen favoriete materiaal en vorm zelf in. Achterin de galerie hebben Nynke en Corina hun eigen werkplek. Je mag ze aan het werk zien, vinden ze leuk en gezellig. Ze willen niet dat je denkt dat je beslist iets moet kopen wanneer je de deur opendoet en naar binnenstapt, maar vooral dat je even komt genieten van allerlei uitingen. Even laven en genieten, een momentje voor jezelf.

Meer berichten