maandag 1 juni, 2020 09:42
Logo rondomvandaag.nl/leeuwarden
Foto: Ton Groot Haar

Vierkant achter Vrijheid

  Cultuur

LEEUWARDEN - Met een bijzondere tentoonstelling laten dertien fotografen zien dat zij 'Vierkant achter Vrijheid' staan. In de periode van 17 april tot en met 14 juni 2020 sieren dertien foto's op het formaat van 50 x 50 cm één van de wanden van galerie Westerkade aan de Westerkade in Leeuwarden.

Zo is er bijvoorbeeld werk te zien van fotograaf Paul Dolk, die ieder jaar in de zomermaanden op Newfoundland, Canada, verblijft en daar in alle vrijheid prachtige foto's maakt van de natuur. Maar ook werk van Gitte Brugman, die al eens in New York exposeerde en samen met Baukje Pietje Venema verantwoordelijk was voor het fotoproject Mooie Plaatsys over 't Bildt. Ook Venema doet gelukkig mee aan de tentoonstelling over Vrijheid, evenals René Alberts. Alberts is al vanaf 1995 als specialist/docent fotografie verbonden aan de Academie Minerva in Groningen en maakte onlangs nog een bijzondere serie portretten van 31 (ex)kanker patiënten. Deelneemster Dineke Kaal uit Leeuwarden legde eerder de stegen in de binnenstad op de gevoelige plaat vast en doet mee aan het project en zo ook fotograaf Ton Groot Haar , die meedoet met een foto gemaakt bij de rivier de Sana. Op de indrukwekkende foto staat Izet Kuburic die in mei 1992 midden op de brug terwijl hij onder schot werd gehouden door Servische soldaten een patriottisch Servisch lied moes zingen. Samen met Groot Haar keerde Kuburic terug naar deze voor hem zo emotionele plek. (zie foto in de bijlage)

Overige exposanten zijn: Monique van Velzen, Rene den Engelsman, Menno de Boer, Natalia Balanina, Tryntsje Nauta, Erwin Hendriks en Jan Kalma.

De fototentoonstelling 'Vierkant achter Vrijheid' is gratis te bezoeken in galerie Westerkade aan de Westerkade 7 in Leeuwarden van 17 april tot en met 14 juni 2020 op vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur. 

Meer berichten