Afbeelding

Nije Eagen 2020

Cultuur

Fryslân DOK presenteert drie nieuwe korte films, gemaakt door jonge makers met een eigen blik op de wereld. De films zijn: 'Onder Water' van Tristan Visser, 'Onsje Minder' van Menno Boersma en Marinthe de Hek, en 'Doorgaan' van Johanneke Dijkstra.

Tristan Visser is muzikant en experimenteert met geluid. Hij is opgegroeid op Terschelling en voelt zich verbonden met de zee. Voor het onderwaterleven is geluid het primaire zintuig. In zijn film 'Onder Water' onderzoekt Tristan het geluidslandschap van de zee en het effect van menselijke activiteiten daarop.

Marinthe de Hek en Menno Boersma tonen een andere blik op ons voedsel: "De mens pleegt roofbouw op natuurlijke rijkdommen, ondergraaft daarmee planten- en diersoorten en daarmee zijn eigen voortbestaan." In de film 'Onsje Minder' volgen ze 'De Tuin van de Toekomst' van Sjoerd van der Hem in Jorwert.

De hoofdpersoon in de film 'Doorgaan' van Johanneke Dijkstra is bokslegende en -coach Piet Rozendaal uit Leeuwarden. De Prinsentuin was Piets eerste boksring. Buurt tegen buurt, vriend en vijand tegelijk. Piet coacht nu nieuwe talenten. 'Doorgaan' is een documentaire over kracht en overleven.

De drie films zijn elk 10 minuten lang en worden achter elkaar uitgezonden in de Fryslân DOK 'Nije Eagen 2020' (Nieuwe Ogen 2020). Het project is een samenwerking van Omrop Fryslân, New Noardic Wave en CineCrowd. In 2021 organiseert Omrop Fryslân 'Nije Eagen' met het nieuwe Friese documentairefestival 'Plons'.

Fryslân DOK: Nije Eagen 2020
Zaterdag 15 februari, 15.30 uur, NPO2 (met Nederlandse ondertiteling)
Zondag 16 februari, 17.00 uur, Omrop Fryslân (herhaling ieder uur)

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Provincie investeert bijna 300.000 euro in 80 jaar vrijheid Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Stichting Maatschappelijk Gamen brengt gamende jongeren met 'Koning Van' dichterbij de maatschappij Evenement 4 uur geleden
Afbeelding
Domotheek geopend in Heerenveen Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Contextuele coaching met de Verbindingsmakelaar Zakelijk nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 22 uur geleden
Beeld ter illustratie
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet Algemeen 19 apr, 12:00
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 19 apr, 12:00