Afbeelding

Herdenking holocaust bij tijdelijk Holocaustmonument op binnenplaats Blokhuispoort

Cultuur

LEEUWARDEN - Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat het Rode Leger het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz bevrijdde. Over heel de wereld wordt op 27 januari deze gebeurtenis herdacht, die op deze symbolische plek een einde maakte aan de moord op talloze Joden en Sinti en Roma.

Om stil te staan bij de Holocaust-slachtoffers uit Leeuwarden is van zaterdag 25 januari tot en met zondag 2 februari het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien op de eerste binnenplaats van de Blokhuispoort, bij dBieb.

Op maandag 27 januari van 17:30 tot 18 uur worden de bevrijding van Auschwitz en de Holocaust kort herdacht bij het tijdelijke Holocaustmonument. Dit gebeurt met een korte toespraak van burgemeester Sybrand Buma en van een vertegenwoordiger van de Joodse gemeenschap van Leeuwarden.

Het monument Levenslicht maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo herdenkt Nederland gezamenlijk de verschrikkingen van de Holocaust.

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde heeft deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de overweldigende betekenis van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, leefden; soms al generaties lang. Van de 665 Joodse Leeuwarders die voor het begin van de deportaties in de stad woonden, keerden er na de oorlog slechts 55 naar Leeuwarden terug.

De stenen in het tijdelijk monument lichten om de paar seconden op, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in Leeuwarden en elders wordt gemist. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht of deel te nemen aan het bijbehorende onderwijsproject Wordt gemist, blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

Meer informatie over het kunstwerk Levenslicht vindt u onder de volgende link: https://www.4en5mei.nl/75-jaar-vrijheid/programma/stilstaan

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 6 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 8 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 11 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 13 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 16 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00