Afbeelding
Noordzijde van de Martinikerk in Bolsward

Ligconcert® in de pseudobasiliek van Bolsward

Cultuur

Bolsward - Bezoekers van het pianoconcert van Jeroen van Veen, The Best of Einaudi bevinden zich op zaterdag 8 juni, liggend op de vloer van de pseudobasiliek van Bolsward. De Rijksmonumentale Martinikerk fungeert deze avond als 'concertzaal' voor een ligconcert® voor meer dan vijfhonderd gasten. Het concert vindt plaats in het Pinksterweekend wanneer ook de Friese Elfstedentocht per fiets wordt gereden. Het concert maakt deel uit van het culturele programma van de stad en vormt een welkom rustmoment. Kaarten zijn online verkrijgbaar.

Pseudobasiliek
In de Rooms-Katholieke kerk is basiliek een eretitel die los staat van de architectonische vorm. Deze eretitel is toegekend aan 28 kerken in België, 26 in Nederland en 1 in Suriname. Een pseudobasiliek is een kerkgebouw dat, naast het middenschip, twee lagere zijbeuken heeft. Vanwege die relatief lage lichtbeuken wordt de Martinikerk in Bolsward een pseudobasiliek genoemd. Bij een pseudobasiliek lopen de daken van de zijbeuken zo hoog op dat er voor vensters geen plaats is, behalve in de Martinikerk in Bolsward; hier zijn aan weerszijden, boven de zijbeuken, drie ronde ramen te zien.

Sint-Maarten
Martinikerk is de benaming van zeker elf oude kerken in Nederland. De kerken zijn gewijd aan Sint-Maarten en danken hun naam aan de bisschop van Tours, Maarten van Tours (ca. 316-397), een belangrijke grondlegger van het katholieke christendom in Gallië en behoorlijk populair in de Middeleeuwen. Op zijn 19e werd hij duivel uitdrijver en leefde hij een tijd als kluizenaar op het eiland Gallinara. Rond 360 stichtte hij bij Poitiers het eerste klooster in Frankrijk

Ludovico Einaudi
De rustgevende en spirituele composities van Ludovico Einaudi kregen vooral bekendheid door de compositie die is gebruikt als soundtrack voor de film Intouchables (2011). Einaudi maakt in zijn muziek veel gebruik van snaarinstrumenten, waaronder de (elektrische) piano en harp. Zijn composities hebben op veel mensen een therapeutische uitwerking en alhoewel hij een heel eigen stijl heeft, noemt men hem vaak een minimalist.

Theaterkantoor.nl
De creatieve 'broedplaats' Theaterkantoor.nl is gespecialiseerd inmuziektheater en unieke belevingsconcerten. Theaterkantoor.nl organiseert en begeleidt nieuwe en bestaande producties, ondersteunt musici, acteurs en theatermakers bij hun producties en werkt samen met diverse podia, musici en theatermakers, locaties en aanverwante partijen op organisatorisch en productioneel vlak. Theaterkantoor.nl is bedenker van het fenomeen ligconcert®.

Voorstelling 
Het The Best of Einaudi concert op zaterdag 4 juni begint om 20.30 uur. De deuren van de kerk gaan een uur voor aanvang open. Informatie is te vinden op https://www.theaterkantoor.nl/ligconcert-einaudi-martinikerk-bolsward/. Voor het comfort nemen bezoekers een eigen matje en dekentje mee.

Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 13 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Cultuur 15 uur geleden
Wethouder Hein de Haan haakt samen met Steven Jansen, algemeen directeur van aannemer Knipscheer B.V. het eerste brugdeel.
Laatste bruggen worden geplaatst voor Middelseefeart Politiek 17 apr, 18:00
Afbeelding
Woning aan Uiterdijksterweg gesloten vanwege vondst hennepkwekerij 112-Nieuws 17 apr, 15:00
Afbeelding
Meer ruimte voor wandelen, fietsen en leefkwaliteit in de openbare ruimte Natuur 17 apr, 12:00
Afbeelding
Zwerfafval beloningsprogramma Schoon Belonen Leeuwarden van start Natuur 17 apr, 10:00