Ingeborg toont een deel van wat er te krijgen is in de 'Buurvrouw-winkel' aan de Marshallweg.
Ingeborg toont een deel van wat er te krijgen is in de 'Buurvrouw-winkel' aan de Marshallweg. Foto: Johan Vogelzang

De Buurvrouw & Buurvrouw Bus is nog altijd heel bijzonder

Culinair

LEEUWARDEN – Esmeralda en Monique van Buurvrouw & Buurvrouw Bus weten veel mensen te helpen, met de zestig maaltijden die ze wekelijks met hulp van andere ‘buurvrouwen’ en ‘buurmannen’ maken en uitdelen. Ook hebben ze een winkel aan de Marshalweg 4a, waar je gratis mag shoppen als je dat nodig hebt in jouw situatie.

Kleding, meubilair, houdbare voedingsmiddelen, speelgoed: van alles vind je in de winkel. En dan is er ook nog de speciale bus. Deze Buurvrouw & Buurvrouw Bus is op 11 november 2019 door burgemeester Sybrand Buma de bus gedoopt. De bus heeft inmiddels vijf ‘haltes’ waar het stopt voor een praatje, gezelligheid en vooral: mensen die het nodig hebben van voedsel, spulletjes en gezelligheid voorzien. Ook mogen mensen er eten, drinken en materialen inleveren als ze dat willen.

Het voedsel wordt gedoneerd, letterlijk of met winkelpasjes

“We begonnen met 15 maaltijden per week, maar zitten nu op zo’n 60”, zegt Monique. Het bijzondere: het eten wordt niet ingekocht door Buurvrouw & Buurvrouw, maar wordt letterlijk gegeven. Mensen die wel geld willen geven, doen dat bijvoorbeeld door van dat geld een winkelpasje aan te schaffen waarmee de ‘buren’ kunnen winkelen.

“We hebben wel een periode gehad van tachtig maaltijden waarbij ik dacht: ‘hoe gaan we dit doen?’ Maar het is steeds gelukt.” Eén van de koks bijvoorbeeld stuurde een appje naar een appgroep en er werd eten naar haar gebracht door verschillende bedrijven en mensen.

Buurvrouw Monique en buurvrouw Esmeralda zijn niet standaard en denken en werken niet volgens de standaard denkramen en denkpatronen. Ze vormen eigenlijk niet eens een organisatie, ze zijn – en werken met - mensen die vanuit hart en ziel zich inzetten op zijn of haar eigen manier en zo vormen ze samen een netwerk aan activiteiten.

‘Wij vragen ‘buurmensen’ wat zij het liefst voor anderen doen’

“Mensen die zich bij ons aanmelden als buurman, buurvrouw, buurjongen of buurmeisje vertellen we niet wat zij voor ons kunnen doen, maar we vragen wat zij het liefst voor een ander willen doen”, zegt Monique. “Dat zijn de meeste mensen niet gewend. Alles wordt geschonken. De huur van onze winkel wordt ons bijvoorbeeld geschonken door het Old Burger Weeshuis”

De winkel zit aan de Marshallweg 4a in Leeuwarden. Mensen die (tijdelijk) geen geld hebben, kunnen er altijd terecht om te shoppen voor zichzelf of gezinsleden. De openingstijden staan op de Buurvrouw-Facebookpagina. “Mensen vragen mij weleens of er ook misbruik van wordt gemaakt. Dat weet ik niet. Wat ik wel weet is dat je bij ons niet kunt stelen, want wij geven het namelijk weg.”

Je mag er gerust een extraatje meenemen, want dan heb jij het – of een naaste – waarschijnlijk nodig. Als je het maar open en eerlijk doet en vertelt en het niet stiekem achterover drukt. Dat is nergens voor nodig. Monique: “Ik heb een baan en verwen mezelf ook wel eens met wat extra’s. Mensen die het niet veel hebben mogen toch ook wel eens een extraatje?”

Ingeborg is verantwoordelijk voor de winkel. “Ze was altijd al een ‘buurvrouw’ voordat ze bij ons meedeed, ze staat altijd klaar voor een ander”, zegt Monique. Na een zware ziekte die drie jaar duurde, is ze weer op de weg terug naar gezond zijn en zet ze zich weer graag in voor anderen.

Mensen die hulp krijgen doen daarna graag (meestal) iets terug

“Je moet niet in je slachtofferrol blijven zitten, zo van ‘wat is mij overkomen’, maar je kunt eruit komen”, zegt Ingeborg. Het geven aan anderen, daar word je blij van en geeft energie. “Ik heb een gezin dat het moeilijk had acht weken lang maaltijden gebracht en één van de kinderen omarmde mijn been, zo blij was hij. Dat is toch mooi?”

Wat ze eigenlijk nog mooier vindt: “Dat het jongetje toen ze weer wat extra’s in huis hadden, zei: ‘Zullen we dat naar de buurkoelkast brengen?’ Dat is toch geweldig?” Dat is de wederkerigheid die in de Buurvrouw-filosofie wordt bedoeld. Zoals het bij echte elkaar-helpende-buren ook gaat in een ideale wereld.

De Buurvrouw & Buurvrouw Bus creëert die ideale wereld. Idealistisch en praktisch. Monique: “Ik leef niet onder een steen en weet dat geld belangrijk is, maar het is geweldig dat we zoiets neer kunnen zetten waarbij het gaat om dat waarmee je een ander kunt helpen en waarmee een ander jou kan helpen.” Ze denkt dat veel gewone mensen en ook beleidsbepalers hier veel van kunnen leren, dat niet alles om geld draait.

Bekroond door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft hen ook al eens beloond met een cheque. Dat geld werd vervolgens elders ondergebracht, want B&BB heeft geen eigen bankrekening, en vervolgens ingezet voor de activiteiten. Activiteiten heeft het volop.

De Buurvrouw & Buurvrouw Bus heeft (bijna) elke dag een vaste halte in de gemeente. Je kunt er goederen halen en brengen, er is tijd voor een bakje koffie/thee en een praatje en luisterend oor. Regelmatig organiseren buurmensen acties als een pannenkoekenfeest, clean-up-day, kerstactie en ‘Kapper kapt knap’. De bushaltes en tijden staan bij de evenementen op de Facebookpagina. In de Kookteams werken diverse buurmensen samen om met gedoneerde producten maaltijden te bereiden en rond te brengen bij mensen met een kleine portemonnee, eenzame (jongeren en ouderen), zieken en bij dag- en nachtopvang van dak en thuislozen.

Buurkoelkasten in de wijken

In diverse tuinen in verschillende wijken staan ‘Buurkoelkasten’ waar mensen (verse) producten zoals groente, fruit, zuivel, vlees(waren), brood of (fris)dranken in kunnen brengen en uit kunnen halen. De Buurmensen onderhouden een netwerk van organisaties, bedrijven en winkels die hen ook voorzien van producten. De buurmensen verzorgen zelf de veiligheid, stroom, communicatie en bevoorrading van de koelkast. De deelnemende bedrijven en buurmensen hebben een sticker (met QR code) waarin zij aangeven het project te steunen.

Het Buurman & Buurvrouw Café betekent eens per maand een bijeenkomst waar Buurmensen elkaar kunnen treffen, een thema kunnen bespreken en ideeën kunnen omtoveren tot acties. De data staan op de agenda van de Facebookpagina. Meld je wel even van tevoren aan.

BBB werkt samen met organisaties van gemeentehuis tot buurthuis, basisschool tot universiteit. Bijvoorbeeld bij onderzoeken naar de waarden van ‘samen’. De uitkomsten en verhalen worden gratis online aangeboden, om van elkaar te leren. Ziedaar weer de wederkerigheid, die komt terug in alles wat ze doen. Voor elkaar.

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 4 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 6 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 9 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 11 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00