Patricia bakt met liefde en dat proef je.
Patricia bakt met liefde en dat proef je. Foto: Rob Dijkstra

Lekker en plantaardig gebak: smaakexplosie bij Pip’s Delicious!

Culinair

Je ogen weten in eerste instantie niet waar ze kijken moeten bij het zien van al het kleurrijks en lekkers dat bij Pip’s Delicious in de vitrines uitgesteld staat. Van muffins, chocola tot cheesecake en brownies. En dat alles door Patricia Panescu zelf gemaakt. Al haar producten zijn vers, biologisch, glutenvrij, vegan, vrij van geraffineerde suikers en lactose. “Maar het allerbelangrijkste is de smaak. Wat ik maak, vindt iedereen lekker.”

De begeestering straalt er vanaf als ze vertelt over haar gebakjes en de andere lekkernijen die ze maakt. Dat enthousiasme krijgt ze terug van haar klanten. Voor Patrica, die Pip als bijnaam heeft, enorm waardevol. Zeker in deze tijd. Want zonder haar vaste clientèle had ze de deuren al moeten sluiten. Het zou een aderlating zijn. Van heinde en verre komen de mensen naar de patisserie in de Nieuwe Oosterstraat want haar concept is uniek. Ze is de enige in Friesland die vegan, glutenvrij en plantaardig gebak aanbiedt van goede kwaliteit. “Als je goed zoekt is er in sommige supermarkten wel plantaardig of vegan gebak te koop. Maar het is flauw en niet lekker.”

Eten als sociaal gebeuren

Sowieso heeft ze zich verbaasd over de manier waarop wij Nederlanders eten. Zelf kwam ze in 2010 vanuit Roemenië voor de studie hotelmanagement naar Nederland. Wanneer ze tijdens de opleiding in de hotelkeuken terecht komt als onderdeel van de opleiding, merkt ze dat haar passie bij koken ligt. Maar goed ook. “Want na een jaar alleen maar uit pakjes en kant en klare-bakjes eten, werd ik super ziek. In Roemenië eten we altijd vers. Sowieso is eten in mijn thuisland net als in Italië en Spanje meer een sociaal gebeuren. Met familie en vrienden en altijd veel en vers. Hier zijn mensen vooral druk met werken en is eten iets wat erbij hoort; om energie uit te halen. Ik begrijp wel dat er niet altijd tijd is om vers en gezond te koken, maar daar kan ik dus bij helpen. Ik wil bovenal het plezier in eten terugbrengen.”

Ik doe dit met liefde

Ze benadrukt hoe belangrijk het is om vers te eten. “Al die toevoegingen aan het eten zijn niet gezond.” Om die reden is ze zelf gaan uitzoeken hoe ze zo vers mogelijk het eten kan bereiden. Dus maakt ze bijvoorbeeld zelf haar meel door de noten te malen en bereidt ze haar eigen amandelmelk en cashewboter. “Een gezonde levensstijl is zo belangrijk en dus ben ik op zoek gegaan naar een manier om die te introduceren en toegankelijk te maken, ook voor mensen met specifieke dieetwensen.” Dus is alles koolhydraatarm, glutenvrij, gemaakt zonder geraffineerde suikers. Ze was zelf proefkonijn. “Ik heb bijvoorbeeld geprobeerd om drie weken glutenvrij te leven, maar dat wat er bij de supermarkt te koop is, heeft nauwelijks structuur en is zo smakeloos.”

Dus heeft ze veel gebakken en steeds de recepten geperfectioneerd. “Mijn gebakjes zijn nu zo lekker dat het voor iedereen smaakvol is.” Ze zegt het met een lach en vol overtuiging. “Ik doet dit met liefde. Dat moet ook wel, want wat ik doe is enorm tijdrovend. Ik gebruik bovendien alleen de beste ingrediënten: vers, biologisch en zoveel mogelijk uit Friesland. Ik bak ook seizoensgebonden. Niet alleen is dat inspirerend, het is ook goed voor mensen om te weten dat bepaalde ingrediënten er nou eenmaal ’s winters niet zijn. Sommige producten zoals bramen koop ik direct bij de boer, die ze na het oogsten gelijk hebben ingevroren. Dat biedt me de gelegenheid toch een divers aanbod te houden.

Patricia hoopt ook een inspiratiebron te zijn voor de reguliere bakkers, die vaak maar een heel beperkt aanbod van plantaardig gebak hebben. “Die werken nog heel traditioneel eigenlijk, maar het zou mooi zijn als ze mee zouden gaan met de tijd en wat experimenteren en zich verdiepen in voedingswaarde en het belang van goed en gezond eten.”

Mijn spaargeld is inmiddels op, maar dankzij de goedheid en steun van anderen kan ik open blijven.


Haar ogen stralen als ze vertelt over haar plannen. Naast allerlei lekkernijen kun je bij Pip’s Delicious nu ook terecht voor soepen, groenten in filodeeg, stamppot en granola. Ze verkoopt diepvriesmaaltijden om drukke mensen een handje helpen om zo toch gezond te kunnen eten. “Natuurlijk wil ik dat liever vers aanbieden, maar dat project ligt stil vanwege corona.” Zoals zo veel stil ligt door corona. Patricia droomt ervan om aan de overkant van haar huidige winkel een lunchroom te openen, maar al het gespaarde geld heeft ze moeten investeren in het openhouden van haar zaak. Patricia durfde het aan om in juni vorig jaar haar patisserie te openen. In korte tijd bouwt ze een vaste klantenkring op. Als starter kan ze echter geen inkomsten over 2019 laten zien, waardoor ze geen recht heeft op overheidssteun.

Kom proeven

“Het geld wat ik gespaard had voor de verbouwing van de lunchroom, heb ik nu moeten investeren in huur en ingrediënten. Mijn spaargeld is inmiddels op, maar dankzij de goedheid en steun van anderen kan ik open blijven. Ik ben enorm dankbaar voor mijn vaste klanten. Ik weet dat ze veel mond op mond-reclame voor me maken, maar ik kan niet van ze verwachten dat ze elke week gebak komen halen. Hoewel sommige zo lief zijn dat wel te doen. Daarom is mijn aanbod ook elke week verschillend. Maar ik hoop dat meer mensen mijn winkel weten te vinden. Ik ben gewoon geopend en hoop dat mensen hun angst of vooroordelen over plantaardig gebak opzij willen zetten en langs komen om te proeven. Want ik weet zeker, dat ik ze zal verrassen.”

Houd onze social media-kanalen in de gaten voor leuke (bak)filmpjes met Patricia.


Brownie

Ingrediënten
80 gram havermeel glutenvrij
50 gram amandelmeel
60 gram ongezoete appelmoes
60 gram kokosolie
45 gram cacaopoeder
100 gram kokosbloesemsuiker
7 gram bakpoeder
10 gram citroensap
2 gram zout
200 deciliter kokosmelk

Bereidingswijze:

- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Voeg alle ingrediënten samen in een kom, behalve de bakpoeder en het citroensap
- Om het rijsproces te activeren, voeg je op het allerlaatst bakpoeder toe met daar bovenop de citroensap
- Meng dit alles met een garde tot een gladde massa
- Vet een vierkante bakvorm van 20x20cm in met kokosolie en bedek die met bakpapier (knip de overtollige randjes af)
Stort het mengsel in de bakvorm en verdeel het gelijkmatig
- Bak de brownie tussen de 30 en 35 min. Om te controleren of het gaar is, prik je met een saté prikker in het gebak. Als die er schoon uitkomt en niet blijft plakken, is het gaar. Zo niet, bak de brownie nog 3 tot 5 min.
- Als topping kun je hazelnootjes over je brownie strooien. Maar volgens Patricia smaakt die ook heel lekker met een bolletje vanille-ijs, caramel of fruit.

Alle ingrediënten van deze brownie kun je bij Pip’s Delicious kopen

Bak deze lekkere brownie nu ook zelf!
Alle ingrediënten voor de brownie kun je ook bij Pip kopen
Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
De 'Vijf Mei Rede' door Friso Wielenga, een concert en poëzie! Evenement 21 uur geleden
Foto ter illustratie
Training Energieboswachter gestart - Friese jongeren doen mee! Algemeen 14 apr, 18:00
Afbeelding
Filmwerf sluit seizoen af met 'Oppenheimer' Cultuur 14 apr, 12:00
Afbeelding
Schoolvakantie? Voorlezen en Knutselen bij Bibliotheken Mar en Fean Cultuur 13 apr, 18:00
Afbeelding
Fries Verzetsmuseum voegt Wieke Bosch en Esmée van Eeghen toe aan verzetsmonument Cultuur 13 apr, 12:00
Beeld ter illustratie
Ongezond hard geluid rondom vliegbasis Leeuwarden door F-35 neemt toe Algemeen 13 apr, 09:00
Afbeelding
Aangescherpte maatregelpakketten geven zicht op uitvoering FPLG Algemeen 12 apr, 18:00