Afbeelding
Foto: Ed van Dijk

CULTUUR VERENIGT

Column

“Sorry, ik heb mijn mobiel vergeten. Een concert moet toch voor iedereen toegankelijk zijn? U creëert een tweedeling bij uw concertbezoekers”. Dit zijn slechts een paar van de reacties die ik via de mail en de social media binnen kreeg. En dan heb ik het nog niet over de reacties die heel wat grover en ruwer zijn. Ook in winkels merk ik dat er langzamerhand twee groepen ontstaan. Een grote groep die de coronamaatregelen niet prettig vinden maar het noodgedwongen toch accepteert en daarmee hoopt dat betere tijden daarmee sneller komen. De andere kleinere groep die zich om uiteenlopende redenen verzet tegen bijna alle coronamaatregelen. 

Wie ben ik om te spreken van de goede groep en de minder goede groep. Iedereen heeft zo zijn eigen redenen, maar kwalijker is dat de voor- en tegenstanders elkaar steeds minder respecteren en ook niet meer echt luisteren naar elkaar. Een tegenstelling tussen arm en rijk, macht en onmacht, links en rechts bestaat jammer genoeg al jaren, maar het volhouden in eigen gelijk, het steeds korter wordende lontje is een trent die je steeds meer om je heen ziet.

Cultuur in al zijn vormen kan nou juist een verbinding zijn om te midden van al die meningen een smeltpunt wezen om samen deze toch voor iedereen lastige tijd door te komen. Tussen de ontkenning van het bestaan van corona en de bikkelharde regels kan ook een niemandsland liggen van naar elkaar luisteren, respecteren en geven en nemen. Daarom een dringende oproep om zoveel mogelijk culturele instellingen een eigen verantwoordelijkheid te geven met uiteraard inachtneming van de noodzakelijke basisregels. 

Cultuur kan de polarisatie in onze samenleving terugbrengen tot een niveau van overleg en respect. Laat de theaters,  bioscopen en de horeca zoveel mogelijk hun verantwoordelijke gang gaan. Cultuur is van ons allen dus laten we er ook samen verantwoordelijkheid voor nemen en er samen van genieten.

Ed van Dijk, Art Connection

Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 27 minuten geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 12 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 14 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 17 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 19 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 22 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen gisteren