Rijkele Dijkstra van Dijkstra Assurantiën in zijn kantoor in Leeuwarden.
Rijkele Dijkstra van Dijkstra Assurantiën in zijn kantoor in Leeuwarden. Foto: Rob Dijkstra

Column Rijkele Dijkstra: Samen zonder contract

Column

Het lijkt zo mooi allemaal, verliefdheid, grootse plannen, blij en vol vertrouwen naar de toekomst toe. Hoe diep zal dan de teleurstelling zijn als je, nadat je bent gaan samenwonen bij je partner, hoort dat je partner niet meer verder wil. Daar sta je dan, je oude leven aan de kant gezet voor een goed nieuw samenleven en ineens ben je dakloos.

Ben je jong en zet je de eerste stappen in het samenleven dan zal een vlotte scheiding naast de nodige emoties niet heel veel pijn doen. Flexibel, nog weinig opgebouwd, het leven gaat vrij snel verder. Ben je wat meer gevorderd in het leven dan moet je toch wel heel goed nadenken wat je gaat doen als je gaat samenleven. Je schepen achter je verbranden is eenvoudig maar dan ben je ook je back-up kwijt. Geen huis meer, huisraad grotendeels de deur uit, enz.

Ik vind het erg verstandig als partners die besluiten samen te wonen en één van hen geeft zijn of haar thuis op, om goed vast te leggen hoe je op een respectvolle manier weer uit elkaar kunt gaan. Eigenlijk moet je dit vooraf gewoon goed regelen. Natuurlijk ga je er vanuit dat je samen gelukkig oud wordt maar de praktijk laat vele voorbeelden zien dat het niet altijd zo gaat.

Leg duidelijk de scenario’s vast van wat te doen als je uit elkaar gaat. Eén van de partners zal weer volledig opnieuw moeten beginnen. Zorg dat er financiële armslag ontstaat om dit te kunnen doen. Het is al moeilijk genoeg in de huidige tijd om een woning te vinden.

Denk niet vanuit emoties, neem geen beslissingen op basis van verliefdheid. Denk rationeel en leg alles vooraf vast in een contract. Op deze manier heb je een nog betere basis om samen verder te gaan.

Rijkele Dijkstra

Afbeelding
Provincie investeert bijna 300.000 euro in 80 jaar vrijheid Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Stichting Maatschappelijk Gamen brengt gamende jongeren met 'Koning Van' dichterbij de maatschappij Evenement 4 uur geleden
Afbeelding
Domotheek geopend in Heerenveen Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Contextuele coaching met de Verbindingsmakelaar Zakelijk nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 22 uur geleden
Beeld ter illustratie
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet Algemeen 19 apr, 12:00
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 19 apr, 12:00