Afbeelding

Column Ed van Dijk: Cultuur krijgt weer lucht

Column

Theaters, bioscopen, culturele centra en expositie-locaties konden hun blijdschap niet op toen zaterdag 5 juni de eerste bezoekers al het moois weer kwamen bekijken. Ook de restaurants en andere horecalocaties konden eindelijk hun gastvrijheid weer tonen. De wereld werd na vele maanden weer wat gezelliger om in te vertoeven.
Er is veel werk verzet om de vele cultuurprojecten na alle ellende toch door te kunnen laten gaan. Op het nippertje sprongen bijna alle lichten op groen. De organisatie van o.a. het cultuurfeest ART LEEUWARDEN (zaterdag 3 juli op het Zaailand te Leeuwarden) en de cliëntenraad van de GGZ Friesland zijn dan ook zeer opgelucht dat hun projecten los kunnen.

Na meer dan een jaar plannen, broeden en soms tegen de ateliermuren opvliegend, kan de cultuur weer naar buiten treden. Zaterdag 3 juli komen meer dan 60 (Friese) kunstenaars bij elkaar om hun nieuwste creaties aan publiek te tonen. Nog nooit was de belangstelling van de kunstenaars voor dit cultuurfeest zo groot. Het maximum aantal was dan ook al snel bereikt. Naast vele bekende en minder bekende kunstenaars is ook de aanwezigheid van onze stadsherder Sam met een aantal van zijn schapen een bijzonderheid. Sam en zijn schapen doen namelijk mee aan het wolproject “Pleed”. Pleed zet zich sinds 2019 in voor het lokaal verwerken van Nederlandse wol. Met 150 wolwerkers verandert de wol van de Leeuwarder schaapskudde (meestal grazend rond De Groene Ster) in o.a. warme dekens. Duurzamer kan het niet. Het cultuurfeest vindt op zaterdag 3 juli van 11.00 tot 17.00 uur plaats op het Zaailand te Leeuwarden.

‘Wat er ook komt, laat het komen. Wat er ook is, laat het zijn. Wat er ook gaat, laat het gaan.’ Dit motto van een bevlogen GGZ medewerker, die creatief uiten ziet als een bron van vrijheid en kracht en voor wie elke cliënt telt, inspireerde de cliëntenraad van het GGZ om cliënten iets creatiefs (op alle gebieden) in te laten zenden en dit te exposeren op 5 locaties in Fryslân: Buitenpost - Sneek - Franeker - Drachten - Leeuwarden. Bezoekers kunnen stemmen op hun favoriete kunstwerk. Daarnaast zal een vakjury de inzendingen beoordelen. De openingsexpositie vindt plaats vanaf 29 juni in het gemeentehuis te Buitenpost. De prijzen zijn bedoeld om winnaars te stimuleren in zijn of haar artistieke ontwikkeling (www. ggzfriesland.nl).

Ed van Dijk
Art Connection

Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 4 uur geleden
Afbeelding
Geen of minder treinen in juni en juli rond Leeuwarden Verhalen uit de buurt 7 uur geleden
Afbeelding
Midterm review gemeente: Blijven investeren in de toekomst! Politiek 10 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 12 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 14 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00