Rijkele Dijkstra
Rijkele Dijkstra Foto: Rijkele Dijkstra

Mondkapjes gepolder

Column

Helaas gaat het de verkeerde kant uit met de Corona besmettingen. Eigenlijk was dit wel voorspeld maar het is toch behoorlijk schrikken. De nieuwe maatregelen om het in te dammen volgen elkaar rap op. We weten met z’n allen nauwelijks meer wat wel en niet mag. Er is veel onduidelijkheid.

Dit is eigenlijk wel echt Nederlands. We polderen al tientallen jaren op allerlei  gebieden. Ik vind het polderen zo langzamerhand een ziekte op zich worden. Natuurlijk wil je met zoveel mogelijk mensen en groepen rekening houden, zo veel mogelijk mensen horen voor je een besluit neemt, maar soms moet je het polderen aan de kant schuiven en echt snel beslissingen nemen en duidelijk zijn. Afgelopen weken hebben we legio voorbeelden gehad waarvan we achteraf zeggen “zo had het niet gemoeten”.

Neem nou de mondkapjes. Waarom maken we als enig land op deze aardbol hier zo’n heisa over. Ik wordt er echt niet vrolijk van. Oké, eerst wordt er door de Nederlandse deskundigen gezegd, ze helpen toch niet. Nu schijnen ze toch wel iets bij te dragen aan het indammen van het virus. Voortschrijdend inzicht? Gaat dan wel traag hier in Nederland.

Maar dan, wel of niet dragen, we adviseren in sommige situaties van wel. We laten het over aan de winkeliers. Scholen moeten zelf maar beslissen. Verschrikkelijk! Zeg nou gewoon, ben je aan het winkelen? Mondkapje verplicht! Naar school? Mondkapje verplicht! Horecapersoneel, mondkapje verplicht! Enz. enz. Dan is er duidelijkheid.

Maar nee hoor, krijg je opmerkingen als het is vervelend voor bijvoorbeeld het personeel om de hele dag een mondkapje op te hebben of juridische problemen. Hou op! In de rest van Europa heeft niemand daar een probleem mee. Corona is het probleem en als je de regels niet wilt volgen, ook andere dan mondkapjes, dan blijft het een probleem.

Rijkele Dijkstra
Directeur Dijkstra Assurantiën en de RegioBank in Leeuwarden

Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 1 uur geleden
Beeld ter illustratie
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet Algemeen 7 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 11 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws gisteren
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00