Rijkele Dijkstra
Rijkele Dijkstra Foto: Rijkele Dijkstra

Was ik maar een (semi)ambtenaar

Column

Het kabinet heeft onlangs een nieuw steunpakket samengesteld waarmee getracht wordt om bedrijven en zzp’ers de komende maanden te ondersteunen en te laten overleven. Of het genoeg is? Ik betwijfel het.

Door tussenkomst van de werkgeversorganisaties heeft het kabinet gelukkig ingezien dat ze de maatregelen vooralsnog niet moeten gaan versoberen. Personeel in dienst houden kan nog steeds met dezelfde steun. Ook andere steunmaatregelen blijven grotendeels intact. Voor veel branches zal het toch erg spannend worden. Kunnen ze de komende periode overleven? Kunnen ze het personeel nog wel in dienst houden? Totdat iedereen is gevaccineerd blijft het een spannende periode.

Ja, dan kun je op het ogenblik beter een baan hebben in de (semi)publieke sector. Ook hier zijn er een aantal branches die het zwaar hebben maar over het algemeen is er een veel kleiner probleem met de inkomstenbron. Onze overheid betaald namelijk gewoon door en subsidies blijven ook gewoon stromen. Waar de (semi)publieke sector afgelopen jaren veel gestaakt heeft  vanwege het feit dat ze onderbetaald zouden zijn ten opzicht van de private sector, hoor je ze nu niet klagen.

Er is zelfs de roep bij bepaalde politieke partijen om de zorg meer loon te geven. Terecht dat deze sector er het afgelopen jaar meer op vooruit is gegaan dan de rest, maar om dan nu weer meer te geven omdat ze hun werk goed hebben gedaan gaat mij te ver. Respect voor de zorg maar een groot deel van werkend, belastingbetalend Nederland heeft het een stuk slechter nu. 

Het zal wel verkiezingsretoriek zijn. Als het bedrijfsleven morgen op dezelfde manier geld zou uitgeven als  deze partijen willen, dan waren we overmorgen een failliet land. Een verlies draaiend bedrijf betaald geen belastingen en kan zijn personeel niet in dienst houden. Dit kan alleen bij moedertje staat.

Rijkele Dijkstra
Directeur Dijkstra Assurantiën en de RegioBank in Leeuwarden

Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 23 minuten geleden
Afbeelding
Geen of minder treinen in juni en juli rond Leeuwarden Verhalen uit de buurt 3 uur geleden
Afbeelding
Midterm review gemeente: Blijven investeren in de toekomst! Politiek 6 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 8 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 10 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column gisteren
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00