woensdag 8 april, 2020 04:11
Logo rondomvandaag.nl/leeuwarden
Rijkele Dijkstra
Rijkele Dijkstra (Foto: Johan Vogelzang)

Column van Rijkele Dijkstra: Corona

  Column

Ja, laat ik het dan ook nog maar een keer over het Coronavirus hebben. Ondertussen is de halve wereld al dan niet terecht in rep en roer. Deze week kreeg ook ik te maken met het coronavirus. Niet dat ik besmet ben ofzo maar ik werd voorafgaand aan een meeting bij een zakenpartner gebeld en mij werd gevraagd of ik ook in een risicogebied was geweest. Dat was ik niet, maar een collega van mij was in Noord-Italië geweest en die werd toch vriendelijk verzocht om niet af te reizen naar de meeting. Zo zie je dat zo langzamerhand iedereen wel te maken krijgt met het Coronafenomeen.

Ook in ons vakgebied hebben we al te maken met schade door het virus. Het betreft dan vooral schade op het gebied van reizen. Mensen die hun reis willen of moeten annuleren, mensen die ergens verplicht in quarantaine moeten blijven, enz. Nu valt lang niet alles onder een reis/annuleringsverzekering. Veel is voor eigen rekening. Vooral de mensen die al aan het reizen zijn en in quarantaine geplaatst worden hebben een behoorlijk nadeel. De kosten zijn niet of nauwelijks te verhalen op een verzekering. Eigenlijk zijn alleen de annuleringskosten verzekerd als je een reis geboekt had voordat bekend werd dat er voor die regio een negatief reisadvies is afgegeven.

Ook beleggingen lopen een forse waarde-deuk op. De aandelenbeurzen in de wereld zijn allemaal dieprood gekleurd. De rendementen zijn na zeer zonnige tijden ineens erg negatief. De winst van afgelopen jaren verdwijnt als sneeuw voor de zon. De dekkingsgraad bij pensioenfondsen is weer onder peil en dat na het super jaar 2019. Nu maar hopen dat straks alles fors aantrekt en op niveau komt.

Gelukkig zijn er ook voordelen. Gas en benzine zijn goedkoper geworden, wereldwijd minder CO2 uitstoot, efficiënter werken (thuis, videomeetings) enz.

Rijkele Dijkstra
Directeur Dijkstra Assurantiën en de RegioBank in Leeuwarden

Meer berichten