In de greep van... | RondOm Vandaag regionaal nieuws voor Leeuwarden en omstreken
vrijdag 22 januari, 2021 03:48
Logo rondomvandaag.nl/leeuwarden
Rijkele Dijkstra
Rijkele Dijkstra (Foto: Johan Vogelzang)

In de greep van...

  Column

Ze hebben het maar druk in Den Haag. Het begint er op te lijken dat de vrijheden in Nederland zo langzamerhand aardig aan het verdwijnen zijn. Om maar even met mijn vakgebied te beginnen wordt er nu voorgesteld om voor alle werkende Nederlanders een verplichte arbeidsongeschiktheidsvoorziening in het leven te roepen. Alle zelfstandige ondernemers, die een bewuste keuze hebben gemaakt om hun werk en inkomen volgens eigen regie uit te voeren te verdienen, worden dan verplicht om een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid af te sluiten. Waarschijnlijk ook nog een publieke waar je dus bent overgeleverd aan het UWV.  Aangezien het waarschijnlijk een magere basisvoorziening wordt, zal je in de private sector wel bij moeten verzekeren voor als je een goede, volledige, dekking wilt. Meer regeltjes, meer werk, meer kosten. Daarnaast staat het UWV nogal bekend om hun uitmuntend werk, korte wachttijden, vlotte doorloop en overvloed aan kundige keuringsartsen. Ik ben dan ook niet zo blij met de wazige plannen waarbij ondernemers wederom geplaagd worden. Komt nog bij dat Den Haag minder ZZP'ers wil, dus minder vrijheid om eigen keuzes te maken.


Maar dit is een enkel voorbeeld. De betutteling gaat maar door. Er worden steeds meer regeltjes opgelegd. De WAB, ondernemers wel bekend, geeft vooral voor bedrijven met veel flexwerkers, denk hierbij aan de horeca, veel extra werk en is eigenlijk niet goed uitvoerbaar. Ook op pensioengebied zullen we straks wel weer een regulering krijgen of te wel een verplichting.

Al met al wordt het ondernemen niet makkelijk gemaakt. Meer en meer regels op alle gebieden maken het steeds moeilijker om bezig te zijn met je werk, je passie. 

Ik vind dat we in Nederland op alle gebieden zo langzamerhand doordraven. Wellicht komt het door ons verschrikkelijk verdeelde politiek waarin geen plaats is voor echte denkers die doen.

Rijkele Dijkstra
Directeur Dijkstra Assurantiën en de RegioBank in Leeuwarden

Meer berichten