zaterdag 19 september, 2020 19:42
Logo rondomvandaag.nl/leeuwarden

In 2020 prik ik mijn bubbel door

  Column

Bent u het al zat, al die pretentieuze columns van zelfbenoemde journalisten over goede voornemens? Ik niet in ieder geval! Want wat is het toch leuk om een blik te werpen in het leven van anderen. Daarom werd ik journalist en ik zal het dan maar gelijk aan u toegeven, zo lang ben ik dat nog niet. In oktober ben ik begonnen bij Rondom Vandaag, ik was nog geen drie maanden afgestudeerd…

Een broekie dus, nog groen van de opleiding. Ik ben geboren en getogen in Drachten, ging hier naar het vwo en Zwolle was de plek waar ik mijn hbo opleiding begon. Vanaf dat moment kwam ik steeds meer in een bubbel terecht, een bubbel waarin iedereen hetzelfde denkt als ik. We hadden een aantal overtuigingen; zwarte piet kan best roetveegpiet worden, de boeren kunnen best ook wat aan het stikstofprobleem doen, vluchtelingen mogen best hier worden opgevangen, genderneutrale producten zijn niet het einde van de wereld, biologisch eten en vlees minderen is goed voor het milieu, een vrouwenquota is top etc, etc, u kunt er vast nog een aantal deug-opmerkingen bij bedenken.

Als ik een mening vond, bijvoorbeeld op Facebook, van iemand die anders dacht dan ik, werd ik boos of verdrietig. Cognitieve dissonantie heet dat, een een psychologische term voor de onaangename spanning die ontstaat bij het kennis nemen van feiten of opvattingen die strijdig zijn met een eigen overtuiging of mening. 

Bij Rondom Vandaag begon mijn officiële leven als ‘volwassene’, en opeens viel ik in een vijver vol mensen die anders denken dan ik. Steeds meer werd ik uit mijn eigen, veilige bubbel gedrukt en hoewel dat soms ongemakkelijk was leerde ik ook zoveel meer. Het kantelpunt kwam toen de boeren hier voor de deur stonden. Ze wilden een gesprek met LTO Noord, die bij ons in het gebouw zitten. In het gesprek met hen leerde ik over hun leven, over die verstikkende en alsmaar veranderende regeltjes waar ze zich aan moeten houden. Die constante onzekerheid, ik zou er ook spuugziek van worden, en dan wordt je ook nog door de overheid aangewezen als zondebok. 

In 2020 prik ik mijn bubbel door, dat is mijn goede voornemen. Het is goed om te weten dat niet iedereen denkt zoals jij en het is goed om naar andere stemmen te luisteren. Uiteindelijk krijg je dan een genuanceerd beeld waarmee je je eigen mening mag vormen. Ben ik aan het einde van het jaar nog steeds zo’n feministische, linkse deuggleuf? we zullen het zien!

Melissa Wijnja
Redacteur RondOm

Meer berichten