Rijkele Dijkstra
Rijkele Dijkstra Foto: Johan Vogelzang

Zorgverzekeringen en collectiviteitskorting

Column

De premies voor de zorgverzekeringen voor het jaar 2020 zijn ondertussen bekend. Voor het eerst sinds jaren zijn er verzekeraars die de premie verlaagd hebben. Mooi denk je dan, we gaan minder betalen. Toch zijn deze minimale verlagingen van de basispremie niet direct zichtbaar in wat je moet gaan betalen in januari. Voor de meesten zullen de premies gaan stijgen.

Hoe komt dit dan. Heel simpel, verzekeraars mochten 10% collectiviteitskorting toekennen. Deze mogelijkheid is door de minister aangepast naar 5% korting. Ongeveer 2/3e van alle Nederlanders maken, via de werkgever of een vereniging, gebruik van deze collectiviteitskorting. Als je nu 1% minder premie gaat betalen maar daarnaast 5% korting gaat mis lopen, dan ga je uiteindelijk toch een dikke 4% meer betalen.

Al met al kunnen we met de stijgers en dalers in zorgverzekeringsland vaststellen dat het voor u vrijwel altijd gewoon een stijging wordt. Dus de kleine dalingen hebben geen positief effect op de kosten. Jammer maar waar, onze gezondheidszorg slokt nog altijd elk jaar meer geld op.

Helaas wordt het niet altijd juist besteed maar dit is weer een andere discussie. Zoals de meesten het wel met mij eens zijn mogen ze op de werkvloer best wel wat meer verdienen. De vrouwen en mannen die erg hun best doen om ons zo goed mogelijk te helpen, verzorgen, verdienen gewoon meer. Om dan de zorgpremies niet al te hard te laten stijgen mag er best wel eens gekeken worden naar kosten die verhoudingsgewijs te veel van het budget afsnoepen. De management en administratieve lagen zijn in verhouding te groot. Maak het meer beheersbaar.

Al met al, terugkomende op de zorgverzekeringen, het is wellicht best wel zinvol om weer eens te gaan vergelijken. 60% (vergelijkbaar met het aantal collectiviteitsklanten) is nog nooit veranderd van verzekeraar. Veel succes.

Rijkele Dijkstra
Directeur Dijkstra Assurantiën en de RegioBank in Leeuwarden

Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 1 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 15 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 17 uur geleden
Pelle Schlichting (links) en Evert Stellingwerf (rechts)
Officiële opening van eerste snellaadplein in Leeuwarden voor elektrische trucks en bedrijfswagens Duurzaamheid 20 uur geleden
Afbeelding
De trap schilderen? Ga aan de slag met Sikkens trapverf Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Chantal Jager (20) staat voor de tweede keer op rij in de finale van Miss Beauty of Friesland Persoonlijke verhalen 23 uur geleden
Afbeelding
Ontwikkelkader Spoordok: Stadsterp van de toekomst! Politiek 27 mrt, 10:00