Sido de Shiffart - BV Sport
Sido de Shiffart - BV Sport Foto: BV Sport

Veel (beweeg)plezier in de zomervakantie!

Column

LEEUWARDEN- Voor veel mensen is de zomervakantie begonnen, een periode waarvan ik hoop dat u er veel plezier aan beleeft! Tijdens de vakantie is alles anders. De dagelijkse routine, met alle beweging en sport, verandert in een luilekkerland. Of andersom: het luie leventje verandert plotseling in allerlei activiteiten in een poging om dat luie leventje te compenseren. Een reactie van het lijf hierop blijft dan ook vaak niet uit en uit zich in verlies in uithoudingsvermogen en van spiersterkte tot spierpijn en blessures.

Bewegen tijdens de vakantie is prima te doen, maar hoe de gulden middenweg vinden? Wat belangrijk is, is dat je vakantie(activiteiten) in verhouding staan tot je dagelijkse leven. Een actieve sporter kan best wat rustiger aan doen tijdens de vakantie, maar moet wel doorgaan met sporten. Een 'bankhanger' moet zich qua beweging niet in extreme sporten storten. Dat vraagt om problemen!

De oplossing is om 'recreatief bewegen' als routine op te nemen tijdens de vakantie. In een normale dagelijkse routine is minimaal 30 minuten (sportief) bewegen voldoende om te helpen tegen bijvoorbeeld hart- en vaatziektes. Deze routine is tijdens de vakantie vrij gemakkelijk door te zetten of op te pakken, zonder dat je extreme dingen doet waardoor spierpijn en blessures op kunnen treden.

Denk bijvoorbeeld aan zwemmen, in het zwembad (op de camping) of op het strand. Heerlijk om te doen, zeker als het erg warm is. Of aan badminton, dat je overal kunt beoefenen. Iets wat ook voor tafeltennis geldt; een tafeltennistafel is vrijwel op elke camping te vinden en eigen batjes en balletjes neem je makkelijk mee want ze nemen niet veel plaats in.

Wandelen is de meest populaire bezigheid tijdens de vakantie. Als je graag wandelt, is het helemaal niet moeilijk om je dagelijkse half uurtje te halen. Maar ook fietsen doen mensen graag tijdens de vakantie. In veel steden kan steeds vaker gebruik gemaakt worden van een 'witte-fietsen-plan'. Je huurt een stadsfiets bij een automaat. De eerste 30 minuten zijn meestal gratis en een groot voordeel is dat je de fiets op een willekeurig ander station in de stad weer achter kunt laten.

Ik wens u veel (beweeg)plezier in de zomervakantie!

Sido de Schiffart

Coördinator Sportontwikkeling bv SPORT en vaste columnist van RondOm Leeuwarden

Afbeelding
Play-Offs verder uit zicht voor SC Cambuur, na nieuwe nederlaag tegen Jong Ajax Sport 9 uur geleden
Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 15 apr, 14:00
Afbeelding
De 'Vijf Mei Rede' door Friso Wielenga, een concert en poëzie! Evenement 15 apr, 12:00
Foto ter illustratie
Training Energieboswachter gestart - Friese jongeren doen mee! Algemeen 14 apr, 18:00
Afbeelding
Filmwerf sluit seizoen af met 'Oppenheimer' Cultuur 14 apr, 12:00
Afbeelding
Schoolvakantie? Voorlezen en Knutselen bij Bibliotheken Mar en Fean Cultuur 13 apr, 18:00
Afbeelding
Fries Verzetsmuseum voegt Wieke Bosch en Esmée van Eeghen toe aan verzetsmonument Cultuur 13 apr, 12:00
Beeld ter illustratie
Ongezond hard geluid rondom vliegbasis Leeuwarden door F-35 neemt toe Algemeen 13 apr, 09:00