zondag 27 september, 2020 01:58
Logo rondomvandaag.nl/leeuwarden

Verse oesters en ander Waddengoud op nieuwe menu Grand Café De Friesche Club

  Bedrijf in beeld

Grand Café De Friesche Club levert kwaliteit in lunch en diner

Grand Café De Friesche Club serveert sinds kort echte oprechte heerlijke oesters uit de Waddenzee, verwerkt in verschillende menu’s om oprecht en heerlijk van te genieten. “Onze leverancier Wilde Wad Oesters levert kwaliteit en heeft ons ook training gegeven. We zijn met ons personeel de Waddenzee op geweest om oesters te rapen en alles erover te leren, zodat wij ze zo perfect mogelijk kunnen bereiden. Het was leerzaam en ook nog eens erg leuk”, zegt Marcel Meijer van het Grand Café.

Marcel Meijer is eigenaar van het Grand Café, overdag chef-kok, ’s avonds gastheer en is een groot voorstander van met lokale ondernemers kwaliteit leveren. “Als je met de mensen van Slagerij Rijpma gaat praten, dat is echt geweldig. Dat is een derde generatie slager, in die familie en het bedrijf zit zo’n passie voor hun producten. Wij krijgen alles vers en weten precies welke kwaliteit het heeft”, zegt Marcel.

Samen met lokale slager, bakker en visleverancier 

“Alle vissoorten komen van het wad via verkooporganisatie ‘Goede Vissers’, ons vlees halen we lokaal bij slagerij Rijpma en het brood en andere bakkerijproducten kopen we bij Bakkerij van der Berg. Corona heeft ons nóg bewuster gemaakt van de voordelen van lokaal zakendoen. Je moet lokale ondernemers ondersteunen en het komt ook nog eens de kwaliteit van het product ten goede.”

Bijna alles glütenvrij

Nog een bijzonderheid is dat bijna alle gerechten op de menukaart sowieso glütenvrij zijn. “Glüten zitten vaak in de kruidenmengsels en als je die er niet overheen doet, of voor andere kruiden kiest, dan is het meteen glütenvrij.” Oesters en andere vissoorten zijn sowieso glütenvrij, vlees ook, aardappeltjes en patat ook, afhankelijk van de kruiden die je er overheen drapeert. 

“Het is maar net hoe je het eten behandelt”, zegt Marcel. “We hadden laatst iemand met een glütenallergie en een intolerantie voor lactose en soja. Diegene gaf als recensie twee negens en twee tienen. Dan hebben we wel iets goed gedaan”, glimlacht Marcel. Uiteraard moeten gasten vooraf wel even aangeven welke voedselintoleranties ze hebben, dan wordt er specifiek vanuit de keuken aan gewerkt.

Voor 32,50 euro diner plus bioscoop

Mede vanwege het lokale ondernemerschap heeft Grand Café De Friesche Club samen met bioscoop Pathé een mooie leuke avondvullende aanbieding bedacht: een voucher voor 32,50 euro per persoon waarmee je een prachtige filmavond krijgt en een volledig driegangenmenu in het relaxte sfeervolle Grand Café. Bedrijfsleidster Ankje Dijkstra: “Dit is een hele mooie aanbieding voor een heerlijk avondje uit dachten wij.”

Pathé wordt volgend jaar overbuurman van het Grand Café en deze voucher is uit de ideeën daaromtrent voortgekomen. Pathé zit nu nog verspreid over twee locaties: Cinema en Tivoli en wordt straks samengevoegd in één mooie nieuwe bioscoop aan het Ruiterskwartier. De voucher gaat per 17 augustus dit jaar al in.

Marcel Meijer is blij dat het braakliggende terrein eindelijk wordt ingevuld, want het is hem en vele Leeuwarders al jaren een doorn in het oog dat het gebied naast Theater De Harmonie er zo verfomfaaid bij ligt. “In de zomer van 2021 is het klaar zeggen ze en dat zou erg mooi zijn”, zegt Marcel.

Visaanbod wisselt, runderstoof is blijvertje

Het aanbod van het Waddengoud, de verse vis, varieert per week, want daar gaat het er vooral om dat het vers is. Geen diepvriesvis uit verre landen, Marcel gruwelt er van. “Verse vis uit eigen streek, daar zit echt de meeste smaak aan. De menukaart wordt op de krijtborden telkens ook ververst naar de actuele stand van zaken.

Bedrijfsleidster Ankje Dijkstra: “De wisselende gerechten zijn ook te vinden op de Facebookpagina en Instagram van Grand Café de
Friesche Club. We melden hier de Clubhap, de wisselende vis en andere acties.”

De runderstoof naar eigen geheime receptuur hoeft niet te worden veranderd, dat is een blijvertje. “Er zijn mensen die er speciaal voor terugkeren omdat ze het zo lekker vinden”, zegt Ankje. “Het is een volledig geheim recept, zelfs ik weet niet wat er in zit”, lacht ze. In het drie gangen menu kunnen mensen bijvoorbeeld ook een Bavette van Slagerij Rijpma verwachten en ook vega-keuzes zoals een Curry en een Kaasfondue voor twee personen.

Ook lekkere lunch

Ankje: “We zijn ook geopend voor lunch. We serveren diverse broodjes, verschillende soepen met uiteraard ook een Friesche mosterdsoep en uiterarad plates. Ook altijd een hit tijdens de lunch is ons 12-uurtje, met een soepje, gebakken ei met kaas en ham, twee stukken brood, een kroket en salade. Dat alles voor 12,50!”

Interieur opgeknapt in coronapauze

In de verplichte coronapauze van drie maanden is het Grand Café opgefrist en opgeknapt, daar waar het welhaast monumentale pand wel wat frisse nieuwe verfkleuren kon krijgen is dat ook gebeurt. Ankje Dijkstra – sinds februari bedrijfsleidster – viel meteen met de neus in de boter.

Ankje: “We hebben de tijd zo nuttig mogelijk besteed. Alles opgeknapt, een coronaroute door het pand gemaakt, alles tot in de details aangepakt. Daardoor is corona bij ons geen issue meer voor onze gasten. Wij zorgen er voor dat alles goed geregeld is, zodat zij rustig en relaxed kunnen genieten zoals het ook hoort bij een Grand Café.”

Meer berichten