dinsdag 12 november, 2019 08:58
Logo rondomvandaag.nl/leeuwarden
Foto: Merlijn Torensma

Aikido: voor soepel lichaam en sterke geest

Naast voetbal en korfbal zijn er veel meer sporten te beoefenen in de regio. Rondom Leeuwarden wil aandacht geven aan de wat kleinere sporten. Deze week in de spotlight: Aikido.

Aikido is een manier om jezelf te verdedigen en tegelijk is het zoveel meer dan dat. Het is een budo, een Japanse krijgskunst die evenveel gaat om persoonlijke ontwikkeling als weerbaarheid. Aikido lijkt op judo, jiujitsu en karate en toch is het compleet anders. Zo zijn er bij aikido geen wedstrijden. En omdat er geen competitie is, wordt er heel anders getraind. Mensen trainen met elkaar, om zichzelf te verbeteren en om elkaar verder te helpen.

In de dojo van Aikido Koshinkai, een vereniging die al zo’n vijftien jaar in Leeuwarden actief is, is de sfeer daarom altijd gemoedelijk. Er wordt hard en serieus getraind en tegelijk overheerst een vriendschappelijke sfeer. Er wordt veel gelachen. De aikidoschool in Leeuwarden werd opgericht door Merlijn Torensma. Hij is erkend leraar, heeft de vierde dan (zwarte band) en heeft ruime ervaring in andere disciplines zoals karate en chinees boksen. Inmiddels is hij niet meer de enige leraar en zijn er nog acht anderen die voor de groep staan.

Aikido biedt iedereen wat

‘Aikido kun je om heel uiteenlopende redenen doen,’ zegt Torensma. ‘Sommigen komen om zich beter te verdedigen, anderen om zich zelfverzekerder te voelen, weer anderen voor een betere conditie en enkelen omdat ze een bepaalde rust vinden. Het mooie is dat het voor iedereen wat biedt, ongeacht je achtergrond of leeftijd.’ Waar aikido nog meer verschilt ten opzichte van judo en bijvoorbeeld karate, is dat een deel van de lessen wordt getraind met traditionele wapens zoals een houten staf en zwaard. ‘De meeste budo of vechtsporten gaan om een een-op-een gevecht. Bij aikido leer je omgaan met meerdere aanvallers.’

Trainingsmomenten

Bij de aikidoschool in Leeuwarden zijn er vier dagen in de week lessen: op maandag-, dinsdag- en woensdagavond en zaterdagochtend zijn er lessen voor volwassenen. Beginners en gevorderden trainen samen met elkaar en iedereen kan op elk moment instromen. Op woensdagavond en zaterdagochtend zijn er lessen voor kinderen van 8 tot 12 jaar oud. Deze lessen zijn wat speelser opgezet en er is veel aandacht voor het leren van de basistechnieken zoals worpen en klemmen, goed omgaan met elkaar en het verbeteren van de motorische vaardigheden.

Voor meer informatie over trainingstijden, de maandelijkse contributie en de achtergrond van aikido is er de website www.aikidoleeuwarden.frl

Meer berichten