Afbeelding
Foto: MARNIX KLOOSTER FOTOMX.NL

Friese ondernemers en organisaties met elkaar in gesprek over gezond (eet)gedrag van jeugd

Algemeen

Hoe kunnen organisaties bijdragen aan een omgeving, die uitnodigt tot gezond (eet)gedrag? Waar liggen kansen en hoe helpen we elkaar verder? Over deze vraag bogen zo'n honderd wethouders, directeuren van bedrijven, scholen, maatschappelijke en welzijnsorganisaties en voorzitters van sportverenigingen uit Friesland zich tijdens de Friese NL Vitaal bijeenkomst op woensdag 19 juni. In het Cambuurstadion in Leeuwarden gingen zij met elkaar in gesprek en werden ze geïnspireerd door verschillende sprekers.

De aanwezigen maakten afspraken om gericht in actie te komen om deze en komende generaties gezond op te laten groeien. Herwil van Gelder, wethouder gemeente Leeuwarden, benadrukt het belang hiervan. "Het eten van voedsel is een uiting van sociaal gedrag en van betekenis voor de verbondenheid tussen mensen. Persoonlijke keuzes rond eetgedrag zijn belangrijk en nauw verbonden aan cultuur, gewoonte en persoonlijke omstandigheden. We moeten op een positieve manier gebruik maken van die aspecten en ze niet veronachtzamen of onderschatten. Alleen zo kunnen we elkaar in beweging krijgen om keuzes te maken die bijdragen aan een vitaal leven."

Gezond eten voor iedereen
De uitdaging hierbij is om juist die groep kinderen en hun ouders te bereiken die dit het hardst nodig hebben, zoals gezinnen die weinig te besteden hebben. Hoe kun je voor deze groep het verschil maken? Margreet de Graaf, directeur Publieke Gezondheid van GGD Fryslân: "Dat doen we door met die mensen in gesprek te gaan. Die intentie heb ik deze middag aan veel tafels gehoord. Zo kunnen we met partijen afspraken maken die aansluiten bij de behoeften van de doelgroep. Ik ben onder de indruk van de concreetheid van de afspraken die zijn gemaakt. Iedereen staat in de actiestand. Ik hoop dat dit veranderingen gaat opleveren."

Achtergrond
Sprekers zoals Ronald Baars (directeur Corporate Responsibility Aldi Nederland), de Healthy Sisters (ambassadeurs Jongeren Op Gezond Gewicht), Marjon Bachra (directeur Jongeren Op Gezond Gewicht) en Mascha Perquin (voedingsdeskundige en kok) namen de aanwezigen mee in hun visie. De Friese Vitaliteitsalliantie en Nuchter Over Gewicht organiseerden deze bijeenkomst in samenwerking met Jongeren Op Gezond Gewicht en NL2025. De aanwezigen waren te gast bij gemeente Leeuwarden en GGD Fryslân.

Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 1 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 15 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 17 uur geleden
Pelle Schlichting (links) en Evert Stellingwerf (rechts)
Officiële opening van eerste snellaadplein in Leeuwarden voor elektrische trucks en bedrijfswagens Duurzaamheid 20 uur geleden
Afbeelding
De trap schilderen? Ga aan de slag met Sikkens trapverf Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Chantal Jager (20) staat voor de tweede keer op rij in de finale van Miss Beauty of Friesland Persoonlijke verhalen 23 uur geleden
Afbeelding
Ontwikkelkader Spoordok: Stadsterp van de toekomst! Politiek 27 mrt, 10:00