Afbeelding

Principeakkoord pensioenstelsel

Column

Wonderlijk: negen jaar overleg heeft niet geleid tot een overeenkomst. Een paar stakingen, doorgaans door oudere werknemers, zorgen ervoor dat er ineens in een paar dagen een principeovereenkomst is.

Leuk voor de mensen die de komende jaren met pensioen zullen gaan. De AOW-leeftijd wordt twee jaar vastgezet op 66 jaar en 4 maanden. Zij kunnen nu dus iets eerder stoppen. Voor de jongeren onder ons maakt het niet veel uit. De pensioenleeftijd stijgt minder snel maar is en blijft gekoppeld aan de levensverwachting. Aangezien ouderen die met pensioen zijn niet meer bijdragen aan de pensioenpot en nu eerder stoppen, zal het voor jongeren wel weer wat duurder worden. 

En ook eerder stoppen in het geval van zware beroepen wordt mogelijk gemaakt. Hiervoor worden bestaande regelingen om te sparen voor verlof opgepoetst. Tijdelijk kunnen werkgevers en ondernemers in overleg met elkaar gaan om eerder te stoppen. Voor beide partijen zal dit financieel wel consequenties hebben, hoewel in het akkoord komt te staan dat het financieel aantrekkelijk moet blijven.

Wat ook in dit akkoord is meegenomen is dat zelfstandig ondernemers (meestal zzp'ers) zich verplicht moeten verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Niet lang geleden heeft tachtig procent van de zzp'ers aangegeven hier niets voor te voelen. Nu wordt dit onder druk van de PvdA en Groen Links doorgezet. Ja, bepaald niet de partijen waarop ondernemers stemmen. Fijn dat de traditionele ondernemerspartijen het in dit geval niet voor hen hebben opgenomen. Ik vraag me trouwens af wat pensioen met arbeidsongeschiktheid te maken heeft. Ook kun je maximaal tien procent van je pensioenopbouw ineens benutten voor bijvoorbeeld het aflossen van je hypotheek. 

Al met al een hapsnapakkoord en dus kortetermijn-politiek. De versnippering van ons politiek stelsel zorgt voor steeds meer problemen.

Rijkele Dijkstra
Directeur Dijkstra Assurantiën en de RegioBank in Leeuwarden

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 2 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 4 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 7 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 9 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00