Gerrit Hiemstra
Gerrit Hiemstra NOS

Gerrit Hiemstra houdt Rede van Fryslân

Algemeen

LEEUWARDEN - Weerman Gerrit Hiemstra houdt op 3 oktober de negende Rede van Fryslân. Onderwerp is de klimaatverandering. Volgens Hiemstra zal de opwarming van de aarde impact hebben op de gehele maatschappij. Meer dan we nu misschien beseffen. "It is no tiid om in kar te meitsjen, ek yn Fryslân" aldus Hiemstra. Als meteoroloog en als "besoarge en belutsen Fries om útens" zal hij zijn visie delen hoe we in Fryslân hiermee om kunnen gaan.

Gerrit Hiemstra werd geboren in Drachten en groeide op een boerderij op in Sumar. Hij studeerde aan de Wageningen Universiteit en is daar ook nu nog aan verbonden als lid van de Wageningen Ambassadors. Hij is meteoroloog en sinds 1998 weerpresentator bij het NOS Journaal. Daarnaast is hij mede-eigenaar van Weather Impact in Amersfoort. Een ingenieursbureau op het gebied van meteorologie en klimaatverandering en doet veel werk in internationale projecten in ontwikkelingslanden. Zo worden bijvoorbeeld weerberichten ontwikkeld voor kleine boeren in Afrika en Zuidoost-Azië.

Hiemstra woont in de Achterhoek en is een fervent zeiler en schaatser. Hij verhuist volgend jaar terug naar zijn geliefde Fryslân, waar hij aan de Elfstedenroute een CO2-neutraal huis laat bouwen. Hiemstra zal de Rede als eerste in het Fries uitspreken.

De Rede van Fryslân is uitgegroeid tot een jaarlijkse traditie. Een prominent persoon van buiten de provincie houdt met het oog op de toekomst Fryslân de spiegel voor. Eerdere sprekers waren Coen Teulings (CPB), Bernard Wientjes (VNO/NCW), Gerdi Verbeet (oud-voorzitter Tweede Kamer), Olaf Koens (journalist van het jaar), ZKH Prins Carlos de Bourbon de Parme, Pieter Winsemius (bedrijfskundige, publicist, voormalig politicus) en Herman van Rompuy (gewezen voorzitter van de Europese Raad)

Net als voorgaande jaren vormt de Steateseal van het Provinsjehûs in Leeuwarden het decor voor de lezing.

Afbeelding
IJstijd in AquaZoo officieel geopend: "Mammoet word wakker!" Algemeen 30 minuten geleden
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 2 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 14 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 16 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 19 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 21 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport gisteren