Afbeelding

‘Hemrik Winkelplein’ mag best ‘tweede Centrale’ worden

Algemeen

Er is een grote gratis parkeerplaats gerealiseerd voor bijna vierhonderd auto's, er is een directe oprit en afrit dankzij een ovonde aan de Planetenlaan: technisch staat niets het oprichten van een nieuw groot 'Hemrik Winkelplein' meer in de weg. "De bereikbaarheid is perfect", zeggen Bert Post van Praxis Leeuwarden en Tabe Velink van MAZZ Tuinmeubelen en Mazzelshop Campingtotaal in koor.

De ondernemers rond het plein, waartoe de Praxis, MAZZ Tuinmeubelen, Mazzelshop Campingtotaal, LAB21 (vloerenspecialist) en Keukenpunt behoren, vinden het uiteraard mooi als de al aanwezige publieke belangstelling voor het plein nog verder groeit. 

Alle mogelijkheden om er een prachtig mooi en makkelijk bereikbaar winkelplein voor Leeuwarden en omgeving van te maken zijn inmiddels aanwezig in de basis aanwezig. "De bereikbaarheid is nu fantastisch nadat het hier flink op de schop is geweest en we zitten hier op een mooie zichtlocatie langs de Planetenlaan en Anne Vondelingweg", zegt Post. Bereikbaarheid is belangrijk,gemak dient de mens, gratis parkeren ook.

Geen concurrenten maar collega's
Post en Velink zijn van het type ondernemer dat andere bedrijven niet als concurrent ziet, maar als collega. MAZZ Tuinmeubelen, Mazzelshop Campingtotaal en Praxis hebben overlappingen in hun assortiment, maar concurreren elkaar niet 'de tent uit'. Wij profiteren juist van elkaars bezoekers, van de 'traffic'. We zien dat tegenwoordig de meeste mensen in het midden van ons parkeerterrein hun auto neerzetten, omdat ze bij beide zaken even willen 'sneupen'."

Het hekwerk dat tussen de parkeerplaatsen van de Praxis en de Mazzelshop stond is in oktober vorig jaar weggehaald. Daardoor is een mooi groot gratis parkeerterrein gerealiseerd. Het parkeerterrein is bovendien geëgaliseerd en er zijn enkele leuke plantenbakken en boompjes geplaatst. Post en Velink hebben zin in het upgraden van dit deel van De Hemrik en maken er werk van. Er liggen uitstekende mogelijkheden om er iets moois van te maken, zodat het publiek snel en makkelijk kan winkelen of juist er een relaxed dagje shoppen kan beleven in combinatie met prettige daghoreca. Zo'n horecabedrijf mag er ook best komen. De ondernemers op en ook rondom het plein kunnen profiteren van de extra reuring en toeloop van winkelend publiek.

Ruimte voor grootwinkelbedrijf
Velink: "Ik heb hier bijvoorbeeld nog een mooi stuk grond liggen dat nu grasland is, maar waar een geïnteresseerd bedrijf prima zich zou kunnen gaan vestigen. Er kan nog best een grote winkelketen bij. Ook in de rest van dit gebied zijn nog volop mogelijkheden voor een aantal ondernemers om van het 'Hemrik Winkelplein' mee te profiteren."

De naam 'Hemrik Winkelplein' is nu nog de werktitel, een officiële naam is er nog niet. Dat gaat er te zijner tijd komen, zodra de plannen geconcretiseerd zijn.

Op de hoek van Planetenlaan en Vondelingweg
Praxis en Mazzelshop zitten aan een druk bereden autoroute, direct op de hoek van de Planetenlaan en de Anne Vondelingweg, aan de Leeuwarder 'rondweg'. "Ook veel mensen uit de wijk Camminghaburen rijden over de Planetenlaan naar huis, omdat die route sneller is dan de officiële weg er naartoe", zegt Velink.

De kruising van de Planetenlaan en de Anne Vondelingweg is drie maanden lang onderwerp van reparaties geweest waardoor Praxis, Mazzelshop en andere omringende bedrijven lastig te bereiken waren. "Nu de weg vernieuwd is en de ovonde er is, trekt de hoeveelheid bezoekers gelukkig weer aan", zegt Post. "Het heeft even geduurd, maar we hebben er iets moois voor terug gekregen."

Jongens, dit kan leuk worden!
Zo'n zelfde manier als waarop De Centrale langs de doorgaande wegen wordt vermeld, dat zien de Hemrikplein-ondernemers ook wel zitten. Het verzoek richting gemeente Leeuwarden is alvast op voorhand gedaan. Tabe Velink: "We hebben nu zoveel goede voorwaarden gecreëerd dat ik wel durf te zeggen: 'Jongens, dat kan leuk worden! Zowel voor ondernemers als voor het publiek is dit een hele mooie plek met mogelijkheden", zegt Velink.

Belangstellende ondernemers zijn  altijd welkom
De plannen zijn nog niet tot in detail vastgelegd, er is nu nog ruimte voor belanghebbenden en belangstellenden om mee te denken en te doen in het creatieve proces om tot iets moois te komen. Mensen die mee willen doen mogen zich altijd bij Velink of Post melden.Tabe Velink heeft met zijn beide winkels zo'n vijftien medewerkers. 

"Veertien jaar geleden heb ik het overgenomen. Mazzelshop is hier veertig jaar geleden met een nevenvestiging begonnen, de hoofdvestiging stond aan het Vliet. Die zaak is zestien jaar geleden gesloten en toen is alles hier aan de Planetenlaan geconcentreerd en daar hebben wij het met zijn allen verder uitgebouwd."

MAZZ Tuinmeubelen en Mazzelshop Campingtotaal hebben een trouwe klandizie, goede naam en een uitstekende uitstraling. "Mensen denken vaak dat wij onderdeel zijn van een keten", zegt Tabe trots. Hij heeft het goed voor elkaar in zijn zaak, schoon en netjes, uitstekend assortiment, goede service en een prachtig parkeerterrein voor de deur.

Mogelijkheden zien en die benutten
Zijn buurman Bert Post is met zijn Praxis wel onderdeel van een keten. Post staat op de loonlijst, maar denkt als een ondernemer. Ziet kansen en mogelijkheden en benut die ook graag. "Je moet altijd blijven vooruitdenken en vooruitkijken en vooruit werken. Daarom is het ook zo prettig samenwerken met Tabe Velink van de Mazzelshop, samen hebben we iets moois voor ogen en daar werken we ook aan."

De Praxis-vestiging telt op dit moment zo'n 68 medewerkers, met op piekmoment zo'n tachtig: tijdens Kerst en Pinksteren. Van een economische crisis is niks meer te merken. "Het gaat goed op het ogenblik." Bert Post is sinds drie jaar vestigingsdirecteur en heeft sinds zijn aantreden wel het een en ander veranderd.

Het belang van een uitnodigende uitstraling
Onder andere aan de buitenkant. "Er was een overkapping rondom het pand, een zogeheten 'droogloop'. Die heb ik helemaal laten weghalen, dat zag er niet uitnodigend uit. Ik heb het terrein ruimer, schoner en uitnodigend gemaakt. Het hekwerk tussen ons en Tabe Velink laten verdwijnen was het laatste element daarvan."

Want je kunt wel een geweldig winkel aan de binnenkant hebben, met een prachtig assortiment, maar als de buitenkant niet goed oogt gaat het alsnog fout. "Wat dat betreft is dit best een aparte handel waar wij in zitten", zegt Post.

Ervaring en enthousiasme
"Je moet altijd zorgen dat er goede mix is van ervaring en van jeugdig enthousiasme, van een fitte en vlotte uitstraling, zowel in het assortiment als in de uitstraling van je bedrijf. Dat in goede banen leiden vind ik nog altijd geweldig. Inmiddels werk ik zo'n dertig jaar voor Praxis, meestal om de vijf jaar in een andere functie, en het bevalt me nog altijd uitstekend."

Tabe Velink bevalt het ook nog altijd om eigenaar van de MAZZ Tuinmeubelen en Mazzelshop Campingtotaal te zijn. Ook hij ziet het belang van een goede uitstraling. Bovendien, als extra aspect: "Ik vind het belangrijk om plezier in het werk te hebben. Zowel voor mijzelf als voor het personeel. Als je met plezier elke dag naar je werk gaat,
dan is het elke dag weer leuk. Bovendien vinden klanten het ook fijn om geholpen te worden door mensen die plezier hebben in hun werk."

Plezier in het oprichten van het plein
Terug naar het beoogde 'Hemrik Winkelplein', daar hebben Post en Velink ook plezier in. Post: "Vanaf de Anne Vondelingweg heb je vanuit de auto al goed zicht op ons en kun je bijna meteen bij ons binnenrijden. Nu die ovonde er is kan dat ook, zulke kansen zijn natuurlijk geweldig om te benutten."

Velink: "We kunnen er met zijn allen voor zorgen dat de entree van bedrijventerrein De Hemrik nog mooier wordt. Bourguignon heeft de laatste jaren het terrein al prachtig gemaakt, onze kant is nu ook mooi geworden. Het kan zelfs nog beter, het zou geweldig zijn om de kansen te benutten. Dit is echt een super bereikbare locatie met volop mogelijkheden."

Afbeelding
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 11 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 13 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 16 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 18 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 21 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00