Afbeelding
Foto: AquaZoo Leeuwarden

Eerste geboorte van 2022: AquaZoo verwelkomt witgezichtsaki

Algemeen

LEEUWARDEN – In AquaZoo is de eerste geboorte van het jaar te vieren: een kleine witgezichtsaki. Het aapje werd zaterdag geboren en maakt het goed. 

De witgezichtsaki is een kleine apensoort die voorkomt in het tropisch regenwoud in Zuid-Amerika, onder andere in Suriname en de omliggende landen. “Omdat ze nog op veel plekken voorkomen, is de officiële status ‘niet bedreigd’”, vertelt hoofd dierverzorger William Kreijkes. “We kunnen helaas ook niet zeggen dat het heel goed gaat. Het tropisch regenwoud staat onder grote druk door de vele boskap. Ook wordt er op de saki’s gejaagd voor hun vlees.”

Managementprogramma

Er is daarom een Europees managementprogramma voor deze dierensoort. Het doel van dit programma is het zorgen voor gezonde populaties in Europese dierenparken die als reservepopulatie kan dienen voor de dieren in het wild.

Witgezichtsaki’s, die 32 tot 40 centimeter lang zijn en een gewicht van 1,5 tot 2 kilo hebben, danken hun naam aan de kleur van het gezicht van het mannetje. Vrouwtjes hebben alleen twee witte strepen langs de neus. De dieren leven van fruit, zaden, noten, jonge bladeren en insecten. Ze kunnen zo’n 15 jaar oud worden. Jongen worden na een draagtijd van vijf maanden geboren.

Gezonde populatie

In AquaZoo leven momenteel vier dieren van deze soort: de ouders, een twee jaar oude zus en de pasgeborene. De apen delen in de Friese dierentuin het verblijf met de Azara’s agouti, pinché aap en tweevingerige luiaard.

De grote zus zal binnenkort naar een ander dierenpark verhuizen, in het kader van het managementprogramma. Kreijkes: “Het is heel fijn dat we op deze manier kunnen bijdragen aan het in stand houden van een gezonde populatie van deze apensoort.”

Kreijkes hoopt dat bezoekers zelf snel weer langs kunnen komen in AquaZoo en dan zelf de nieuwste aanwinst kunnen zien. “We kunnen niet wachten tot bezoekers de kleine ook kunnen bewonderen”, zegt Kreijkes.

Afbeelding
Domotheek geopend in Heerenveen Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Contextuele coaching met de Verbindingsmakelaar Zakelijk nieuws 2 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 16 uur geleden
Beeld ter illustratie
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet Algemeen 22 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 19 apr, 08:00
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00