Afbeelding

Leeuwarden helpt ondernemers verduurzamen met MKB Energiecoach

Algemeen

LEEUWARDEN - Gemeente Leeuwarden heeft een MKB Energiecoach aangesteld die ondernemers op weg helpt en ontzorgt bij het verduurzamen van het bedrijfsgebouw en het besparen van energie. Ondernemers kunnen zich vanaf nu aanmelden voor kosteloos advies van MKB Energiecoach Yoris Mac-Kenzie via het ondernemersplatform Ondernemend Leeuwarden.

In Leeuwarden is het begrip Energiecoach niet onbekend. Maar de MKB Energiecoach is nieuw en richt zich specifiek op het verduurzamingsproces voor ondernemers. Van de totale CO2 uitstoot (in de gebouwde omgeving) is 46% afkomstig van bedrijfsgebouwen. Om dit terug te dringen moeten, net als de woningen, ook deze gebouwen op termijn van het aardgas af en dat betekent verduurzamen en energie besparen. In het proces daarnaartoe wil de gemeente nu extra ondersteuning bieden door middel van de MKB Energiecoach.

Onafhankelijk aanspreekpunt ontzorgt ondernemers

Wethouder Abel Reitsma: ”Bij het verduurzamen van je bedrijfsgebouw komt veel kijken. Met de MKB Energiecoach bieden we ondernemers een onafhankelijk aanspreekpunt die hen kosteloos ontzorgt in dit gehele verduurzamingsproces. We willen als gemeente de ondernemers hierin zo veel mogelijk faciliteren. Ik hoop dat veel ondernemers gebruik zullen maken van de expertise van de MKB Energiecoach.”

Verbinden van personen en de juiste expertise

De MKB Energiecoach gaat in gesprek met de ondernemers en kijkt naar de persoonlijke situatie. Het gaat dan ook om maatwerk. De verbindende factor is hierbij erg belangrijk. De MKB Energiecoach kan de ondernemers verbinden aan de juiste contacten binnen de gemeentelijke organisatie maar ook met lokale technische en financiële expertise, lokale installateurs en leveranciers. In het advies wordt gekeken naar laagdrempelige verduurzamingsmaatregelen, de beschikbare subsidies en de financieringsmogelijkheden.

MKB Energiecoach Yoris: “Het energievraagstuk is voor de meeste ondernemers niet hun ‘core business’ en het is voor sommige ondernemers moeilijk in te schatten waar je kunt beginnen. Terwijl je zoveel kunt doen, ook in kleine, simpele stappen. Denk bijvoorbeeld aan sensortechniek om te besparen op stroomverbruik van verlichting. Dat vind ik het mooie aan mijn nieuwe functie van MKB Energiecoach; ik kan dichtbij, bij de ondernemers aan de koffietafel, beginnen. Ik kan concreet met hen aan de slag, met kleine en grote veranderingen.”

Meer informatie over de MKB Energiecoach is te vinden op: www.ondernemendleeuwarden.nl/support/energieloket/

Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 2 uur geleden
Beeld ter illustratie
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet Algemeen 8 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 12 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00