Op de foto v.l.n.r: wethouder Hein de Haan, raadslid Eline de Koning (PvdA) en raadslid Sikko Klaver (gemeentebelangen)
Op de foto v.l.n.r: wethouder Hein de Haan, raadslid Eline de Koning (PvdA) en raadslid Sikko Klaver (gemeentebelangen) Foto: Gemeente Leeuwarden

Wilhelminaplein of Zaailand, wat is het nu?

Algemeen

LEEUWARDEN - Bezoekers kunnen het vanaf maandag 22 november lezen bij de westelijke ingang van Parkeergarage Zaailand aan het Wilhelminaplein. Op een etalageruit staat uitgelegd hoe de namen Zaailand en Wilhelminaplein zijn ontstaan. Wethouder Hein de Haan en raadsleden Sikko Klaver (Gemeentebelangen Leeuwarden) en Eline de Koning (PvdA) brachten de informatiestickers maandagmiddag op de etalageruit aan.

De discussie over de naam van het plein, ook wel de huiskamer van Fryslân genoemd, is een bekende onder de Leeuwarder inwoners. Raadsleden Sikko Klaver en Eline de Koning vroegen daarom aan de commissie naamgeving van de gemeente of deze discussie beslecht kon worden door het plein officieel tot Zaailand te benoemen. Dat heeft te grote gevolgen voor bijvoorbeeld bewoners aan het plein, aangezien dan alle huisadressen veranderd moeten worden. Hein de Haan beloofde als voorzitter van de commissie dat er een goede uitleg over de naamgeving van het plein zou komen.

Zaailand

Het Zaailand is bij de verbetering van de stedelijke verdedigingswerken van 1621-1623 binnen de wallen gebracht. Voordien was deze Soyertzfinne (1522) het enige stuk bouwland bij de stad.

In 1511 duikt in de archieven voor het eerst de aanduiding Seedlant op en in 1645 wordt voor het eerst gesproken van ’t Saylandt.  Het bleef tot 1846-’50 door de Oude Gracht (Herengracht) gescheiden van het Ruiterskwartier. Na het dempen van die gracht kreeg de straat ten zuiden ervan officieel de naam Zaailand.

Wilhelminaplein

De pleinvormige ruimte die was ontstaan en in 1851 met klinkers was bevloerd, werd in 1894 Wilhelminaplein gedoopt. Een bezoek aan Leeuwarden van de jonge koningin Wilhelmina twee jaar eerder vormde de aanleiding. De naam Wilhelminaplein raakte echter nooit ingeburgerd: de meeste Leeuwarders noemen straat en plein samen Zaailand.

Al in de negentiende eeuw werd het plein vooral gebruikt ten behoeve van markten en evenementen. Er staan twee iconische gebouwen: het Paleis van Justitie uit 1850 door architect Thomas Romein en het Fries Museum uit 2012 door architect Hubert-Jan Henket. Het plein is ook wel betiteld als huiskamer van Leeuwarden.

Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 52 minuten geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 22 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Cultuur gisteren
Wethouder Hein de Haan haakt samen met Steven Jansen, algemeen directeur van aannemer Knipscheer B.V. het eerste brugdeel.
Laatste bruggen worden geplaatst voor Middelseefeart Politiek 17 apr, 18:00
Afbeelding
Woning aan Uiterdijksterweg gesloten vanwege vondst hennepkwekerij 112-Nieuws 17 apr, 15:00
Afbeelding
Meer ruimte voor wandelen, fietsen en leefkwaliteit in de openbare ruimte Natuur 17 apr, 12:00