Maxim, samen met vader Ruud en trainer Henk de Jong.
Maxim, samen met vader Ruud en trainer Henk de Jong. Foto: Henk Jan Dijks / Dijksmedia

Vlieguren maken is het doel van Maxim Gullit in Leeuwarden

Sport

LEEUWARDEN - In het hedendaagse voetbal is het een veelvoorkomend verschijnsel: transfers van spelers die ver voor de officiële bekendmaking van een club rondzingen in de wandelgangen op social media en diverse forums. Aan het Cambuurplein is dat vaak ook het geval, al blijft de komst van nieuw elan zo heel af en toe tot op het laatste moment wel een geheim. En dan hebben we het terugkijkend op de afgelopen transferzomer over de komst van Maxim Gullit (20). De twintigjarige centrumverdediger kwam in de dagen voor het sluiten van de markt op permanente basis over van AZ en voelt zich bij SC Cambuur inmiddels als een vis in het water. Een goede reden voor een nadere kennismaking met de geboren Noord-Hollander.

Maxim Gullit past qua persoonlijkheid perfect in het profiel van een achterhoedespeler: een rustig en doordacht iemand die weet hoe hij dingen wil aanpakken. Tijdens zijn eerste weken in Leeuwarden en aan het Cambuurplein is de kat uit de boom kijken dan ook zijn manier om te wennen aan deze nieuwe omgeving. “Ik heb inmiddels een eigen appartement in de stad, maar als het even kan (vanwege een vrije dag red.) spring ik in de auto richting Amsterdam, waar mijn familie woont. Anderzijds heb ik hier ook vaak visite over de vloer. Qua stad doet Leeuwarden me heel erg denken aan een stad als Haarlem bijvoorbeeld: niet te massaal, maar lekker rustig met genoeg dingen om te beleven in de middag- en avonduren.”

Van Amsterdam naar Alkmaar

De eerste stappen op het voetbalveld van Gullit vonden eveneens plaats in de hoofdstad van ons land en wel bij de Amsterdamsche Football Club (AFC) aan het begin van deze eeuw. Na een periode van meer dan tien jaar volgt in 2017 de overstap naar de jeugdopleiding van AZ. “Ik kwam daar in de O17 terecht, maakte vervolgens een jaar later de overstap naar de O19 en weer een seizoen later mocht ik aansluiten bij Jong AZ.” Bij dat laatste team stond hij enkele wedstrijden met huidig teamgenoot Mees Hoedemakers binnen de lijnen.

Voor de beloftenploeg van de Alkmaar Zaanstreek-combinatie mocht de jonge verdediger verdeeld over vier seizoenen in totaal 55 keer zijn opwachting maken in de Keuken Kampioen Divisie. Daarnaast staat ook één optreden voor de hoofdmacht achter zijn naam: tijdens het met 4-1 gewonnen Europa League-duel tegen het Kroatische HNK Rijeka op 29 oktober van het jaar 2020 maakte hij zijn debuut als invaller. Al met al kijkt hij met wisselend succes terug op zijn tijd in Alkmaar. “Het spelen in een beloftenelftal is lastig. Het kan namelijk voorkomen dat je drie weken op rij basis staat, het daar naar behoren doet, maar een week later toch weer op de bank plaats moet nemen. Dit omdat er dan jongens vanuit de A-selectie de nodige minuten moeten maken.”

Bij diezelfde A-selectie mocht Gullit in de voorbereidingsperiode van het huidige seizoen definitief aansluiten. “In de pikorde was ik achter Owen Wijndal de tweede linksachter van het team. Owen kwam echter in die periode langs de kant te staan met een blessure, waardoor ik het gevoel kreeg dat ik de kans zou krijgen. Helaas besloot de trainer (Pascal Jansen red.) uiteindelijk een andere speler (aanvallende middenvelder Thijs Oosting red.) op de linksbackpositie te proberen. Een keuze die ik op dat moment had te accepteren, maar ook de bevestiging was van mijn plan om te vertrekken uit Alkmaar. Dat verzoek had ik in een eerder stadium als ingediend bij de club. Overigens heb ik geen enkel verwijt richting AZ over hoe het is gelopen, want verder heb ik het er wel naar mijn zin gehad.”

Van Alkmaar naar Leeuwarden

Aan de andere kant van de Afsluitdijk vindt de boomlange centrale verdediger uiteindelijk in SC Cambuur zijn nieuwe werkgever. “Een mooie club met fanatieke supporters die het team door dik en dun steunen. Daarnaast denk ik dat de manier van voetballen zeker bij mij past. Ik wil in het centrum van de verdediging graag de bal aan de voet hebben en vanuit daar het spel bepalen.” Over de eerste indruk van zijn nieuwe teamgenoten laat Gullit zich nog niet uit. “Ik vind het lastig inschatten, omdat ik nog niet aan veel groepstrainingen heb meegedaan en pas anderhalve wedstrijd (de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles en het oefenduel tegen sc Heerenveen red.) heb gespeeld.” Zijn officiële debuut tegen de Eagles kwam bovendien als een verrassing. Vader Ruud, normaal gesproken bij veel wedstrijden van zoonlief van de partij, liet de reis vanuit Amsterdam naar het Cambuur Stadion schieten.

In zijn nog prille carrière als (prof)voetballer kreeg Gullit op meerdere posities in het veld (ook in de voorhoede) de kans om zich verder te ontwikkelen. Bij zijn komst naar het Cambuurplein is de keuze echter definitief gevallen op het hart van de defensie. “Ik wil me  dit seizoen en de seizoenen die daar op volgen volledig richten op links centraal. Deze positie ligt me verreweg het beste. Ik ben van mening dat ik nog veel kan leren en hoop daardoor een nog betere voetballer te worden. Daarbij is het belangrijk dat ik veel minuten kan maken. Voetballen, voetballen en nog eens voetballen is het toverwoord voor de komende jaren. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat laatste bij Cambuur tot de mogelijkheden behoord.”

Tennisvereniging Leeuwarden hoopt dat oude tijden weer gaan herleven op het sportpark.
LTV De Bontekoe en TV De Molen gaan gezamenlijk verder als Tennisvereniging Leeuwarden Sport 10 minuten geleden
Afbeelding
IJstijd in AquaZoo officieel geopend: "Mammoet word wakker!" Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 16 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 18 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 21 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 22 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws gisteren