Rijkele Dijkstra van Dijkstra Assurantiën in zijn kantoor in Leeuwarden.
Rijkele Dijkstra van Dijkstra Assurantiën in zijn kantoor in Leeuwarden. Foto: Rob Dijkstra

Column Rijkele Dijkstra: Crimineel

Column

Afgelopen dagen hebben we in Nederland te horen gekregen dat er een enorme toename is van dubieuze banktransacties. In het vervolg van de bevestiging dat ons mooie landje het criminele hart van Europa is, past dit helemaal. Maar is de toename van deze vreemde transacties wel het gevolg van? Of is het juist het gevolg van strengere regelgeving op het gebied van banktransacties.

Ik pleit voor het laatste. De afgelopen jaren zijn we meermaals geconfronteerd met grote schandalen bij de grootbanken. Deze banken hebben op grote schaal criminelen en ook bedrijven gefaciliteerd om gelden door te sluizen. Miljoenen aan boetes die indirect weer betaald zijn door de eerlijke bankklant. De tarieven stijgen en meer en meer kantoren sluiten.

Nu de teugeltjes wat zijn aangetrokken en deze banken natuurlijk onder het vergrootglas liggen van de controlerende instanties, wordt er veel beter gekeken naar alle transacties en dus ook super veel meer gemeld.

Wij, als RegioBank, hebben hier ook mee te maken. Bij ons geen misstanden zoals bij de grote drie, maar de strakkere regels gelden voor alle banken. Ondanks dat wij onze klanten nog wel persoonlijk kennen moeten we, als er een redelijk bedrag aan contant geld gestort wordt, naar de oorsprong van het geld vragen. De klant is verdacht tot het tegendeel bewezen is. Onbedoeld kweken we veel wantrouwen terwijl we juist een relatie willen opbouwen op basis van vertrouwen.

Zijn er nu dus meer foute transacties? Nee, ik denk zelfs minder. Het enige verschil is dat er ook bij de banken boefjes werkten die ongecontroleerd hun gang konden gaan en nu wat minder. Het was dus niet zichtbaar. Jammer dat nu de nadruk wordt gelegd op de bankklant, die met de billen bloot moet bij een kleine transactie, terwijl juist de banken zelf er een bende van hebben gemaakt.

Rijkele Dijkstra

Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 24 minuten geleden
Afbeelding
Geen of minder treinen in juni en juli rond Leeuwarden Verhalen uit de buurt 3 uur geleden
Afbeelding
Midterm review gemeente: Blijven investeren in de toekomst! Politiek 6 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 8 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 10 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column gisteren
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00