Eline van der Berg, conservator Aziatische keramiek, pakt zorgvuldig de transportkist uit
Eline van der Berg, conservator Aziatische keramiek, pakt zorgvuldig de transportkist uit Foto: Princessehof

Van Kimchi tot K-Pop: Ontdek Korea dit najaar in het Princessehof

Cultuur

LEEUWARDEN - Topstukken uit Zuid-Korea gearriveerd in Nederland. Van 16 oktober 2021 tot en met 21 augustus 2022 presenteert Keramiekmuseum Princessehof de tentoonstelling KOREA. Poort naar een rijk verleden. Hiervoor zijn talloze bruiklenen uit Zuid-Korea naar Leeuwarden gereisd. De topstukken komen uit het National Museum of Korea in Seoul en zijn vanaf dit najaar voor het eerst in Nederland te zien. Vorige week kwamen de koeriers uit Zuid-Korea aan in Leeuwarden met de kisten gevuld met kostbare voorwerpen. Conservator Eline van den Berg heeft hier lang naar uitgekeken: ‘Eindelijk kan ik deze prachtige stukken met eigen ogen zien. Elk object op zichzelf vertelt iets meer over de rijke Koreaanse geschiedenis. Het uitpakken van de dozen met daarin de stukken alleen al is een feestje.’  

Onder andere een 18de-eeuwse moon jar werd zorgvuldig uitgepakt. Bijzonder omdat deze maanvazen de Koreaanse esthetiek belichamen met een nadruk op natuurlijk vormen en spontaniteit. Tegenwoordig zijn de vazen nationale symbolen in Zuid-Korea. 

60 jaar diplomatieke relaties

Het Princessehof heeft een langdurige samenwerking met het National Museum of Korea (NMK). In 2019 waren al bruiklenen te zien in de tentoonstelling Gezonken Schatten. Ook is een grote collectie Europees en Aziatisch keramiek van het Princessehof op dit moment in Seoul te zien. De Koreatentoonstelling wordt op 15 oktober officieel geopend door de ambassadeur van Zuid-Korea en de directeur van het NMK, die hiervoor speciaal naar Nederland zal afreizen. De tentoonstelling markeert een mooie aanleiding om het 60-jarig bestaan van diplomatieke relaties tussen Nederland en Zuid-Korea te vieren.

Squid Game en Parasite

Tegenwoordig kennen we Korea van Squid Game, merken als Samsung en Kia, de ongekende populariteit van K-Pop zoals BTS, de Koreaanse keuken en de Oscarwinnende film Parasite. Keramiekmuseum Princessehof kijkt voorbij het clichébeeld en duikt in de cultuurgeschiedenis van dit bijzondere land, aan de hand van thema’s als eetcultuur, schoonheidsidealen en rituelen. Van kostbaar jadegroen celadon, puur wit porselein en eeuwenoud aardewerk tot muziekinstrumenten, filmbeelden en kostuums. Voor de grote Koreatentoonstelling komen ook stukken van Museum Volkenkunde in Leiden en Gugak National Center in Seoul naar het Princessehof. Voor meer informatie over de tentoonstelling zie www.princessehof.nl/Korea. Zaterdag 16 oktober opent de tentoonstelling met een feestelijke, gratis publieksopening, er zijn nog kaarten beschikbaar via de website.

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde publicatie. Hee-Jeong Kim, conservator bij het NMK, draagt bij met een inleiding die een overzicht geeft van de Koreaanse geschiedenis en de rol die keramiek daarin heeft gespeeld. Conservator en inhoudelijke spil van de tentoonstelling Eline van den Berg licht aan de hand van de thema’s een selectie objecten toe die dieper ingaan op de verschillende aspecten van de Koreaanse cultuur. De publicatie verschijnt in het Nederlands en Engels en is verkrijgbaar in de museumwinkel.

KOREA. Poort naar een rijk verleden is van 16 oktober 2021 t/m 22 augustus 2022 te zien in het Princessehof in Leeuwarden.

De moon jar wordt geïnstalleerd in de nieuwe tentoonstelling
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 13 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 15 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 18 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 19 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 23 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 28 mrt, 08:00