Afbeelding

GGD Fryslân organiseert prikangst-dagen

Algemeen

FRIESLAND - Met ingang van dinsdag 28 september organiseert GGD Fryslân in Sneek speciale prikangst-dagen voor mensen met prikangst. Vanwege angst voor naalden laat een deel van de mensen zich niet vaccineren. De dagen zijn bedoeld voor iedereen die wél een vaccinatie tegen het coronavirus wil, maar wordt belemmerd door prikangst.  

Voor deze doelgroep reserveert de GGD extra tijd en aandacht. Ook is de vaccinatielijn rustiger ingericht. Op de vaccinatielocatie in Sneek worden speciale afspraken ingepland, elke dinsdag en zaterdag. 

Aparte afsprakenlijn en extra begeleiding: Mensen met prikangst kunnen GGD Fryslân bellen voor een afspraak en daarbij aangeven extra begeleiding nodig te hebben. De prikangst-dagen zijn ook bedoeld voor mensen die door een medische of psychische oorzaak geen reguliere afspraak durven te maken. Een afspraak maken kan via nummer 088-229 91 04 op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur en in het weekend van 09.00 tot 16.00 uur. Bij vragen kan gemaild worden naar prikangst@ggdfryslan.nl. 

Speciale ruimte op vaccinatielocatie Sneek 

Er is voor Sneek gekozen vanwege de relatief kleine locatie met mogelijkheden voor het opzetten van een prikangst-ruimte in een apart deel van het gebouw. Voor de bezoekers (die begeleiding mogen meenemen) zijn een aparte route en een huiselijke wacht- en prikruimte gecreëerd. Het is mogelijk om zittend of liggend gevaccineerd te worden en er kan gebruik gemaakt worden van hulpmiddelen als een VR-bril. Deze wordt uitgerust met VRelax; een virtual reality app waarmee mensen zelf hun stressniveau kunnen regelen. Er wordt gestart met afspraken op dinsdag en zaterdag. Bij grote interesse kunnen de openingstijden en het aantal priklocaties worden uitgebreid. 

Landelijke werkwijze bij prikangst 

Ongeveer een op de vijf volwassenen heeft een vorm van prikangst. Onderzoek door de landelijke koepel GGD-GHOR heeft uitgewezen dat 13 procent van de personen met prikangst zich niet laat vaccineren. Er zijn diverse oorzaken en vormen van prikangst te onderscheiden waardoor de hulpbehoefte van burgers verschillend is. GGD-GHOR heeft een werkwijze ontwikkeld met praktische info en tips voor het begeleiden van burgers met prikangst. De aanpak van GGD Fryslân is hierop gebaseerd. Op de huidige vaccinatielocaties is nu ook al aandacht voor mensen met prikangst. Zo is er de mogelijkheid om liggend geprikt te worden.  

Afbeelding
Eerste basisbaan ingevuld Algemeen 40 minuten geleden
Tennisvereniging Leeuwarden hoopt dat oude tijden weer gaan herleven op het sportpark.
LTV De Bontekoe en TV De Molen gaan gezamenlijk verder als Tennisvereniging Leeuwarden Sport 3 uur geleden
Afbeelding
IJstijd in AquaZoo officieel geopend: "Mammoet word wakker!" Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 19 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 21 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur gisteren
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 28 mrt, 13:19